Jedno z naszych ulubionych dań na lato!
Salsę pomidorową można przygotować nawet z dość dużym wyprzedzeniem - składniki ładnie się przygryzą i dobrze schłodzą.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki (na 2-3 porcje):
- makaron pennette (takie cieńsze penne, ale zwykłe penne tez mogą być)
- 3 obrane obrane i pozbawione pestek pomidory
- 1 nieduża jędrna cukinia
- 2 ząbki czosnku
- mała ostra papryczka (może być suszona)
- listki bazylii
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
- ocet balsamiczny, sól, pieprz
- ew. rukola
Wykonanie:
- Przygotować salsę pomidorową: pomidory pokroić w paski, dodać 1 ząbke czosnku (przeciśnięty przez praskę), 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego, pieprz. Nie solić! Wstawić do lodówki.
- Makaron wstawić do gotowania.
- Cukinię pokroić w słupki (takie raczej większe niż drobniutkie - podobnej wielkości jak paski pomidorów).
- Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać nieobrany ząbek czosnku i papryczkę. Zagrzać, zaromatyzować oliwę (potrząsając patelnią).
- Wyjąć czosnek i papryczkę, wrzucić cukinię. Podsmażyć chwilę mieszając.
- Wlać łyżkę wody i sok z cytryny, dodać sól i pieprz, poddusić krótko (cukinia ma pozostać al dente).
- Wyłączyć gaz, dodać listki bazylii, zamieszać.
- Na patelnię z cukinią dorzucić ugotowany makaron, zamieszać dokładnie.
- Salsę pomidorową wyjąć z lodówki, posolić, zamieszać.
- Wyłożyć do miski lub na talerz makaron z cukinią, na wierzch położyć pomidory i ew. posypać rukolą.