Pennette ciepło-zimne


Jedno z naszych ulubionych dań na lato (przepis znalazłam bardzo dawno w internecie, chyba na galerii potraw, ale niestety nie pamiętam, kto go podawał).
Salsę pomidorową można przygotować nawet z dość dużym wyprzedzeniem - składniki ładnie się przygryzą i dobrze schłodzą.
Spróbujcie koniecznie!



Składniki (na 2-3 porcje):
  • makaron pennette (takie cieńsze penne, ale zwykłe penne tez mogą być)
  • 3 obrane obrane i pozbawione pestek pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • mała ostra papryczka (może być suszona)
  • listki bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • ocet balsamiczny, sól, pieprz
  • ew. rukola

Wykonanie:
  1. Przygotować salsę pomidorową: pomidory pokroić w paski, dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego, pieprz. Nie solić! Wstawić do lodówki. 
  2. Makaron wstawić do gotowania. 
  3. Cukinię pokroić w słupki (takie raczej większe niż drobniutkie - podobnej wielkości jak paski pomidorów).
  4. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać nieobrany ząbek czosnku i papryczkę. Zagrzać, zaromatyzować oliwę. 
  5. Wyjąć czosnek i papryczkę, wrzucić cukinię. Podsmażyć chwilę mieszając.
  6. Wlać łyżkę wody i sok z cytryny, dodać sól i pieprz, poddusić krótko (cukinia ma pozostać al dente).
  7. Wyłączyć gaz, dodać listki bazylii, zamieszać. 
  8. Na patelnię z cukinią dorzucić ugotowany makaron, zamieszać dokładnie. 
  9. Salsę pomidorową wyjąć z lodówki, posolić, zamieszać.
  10. Wyłożyć do miski lub na talerz makaron z cukinią, na wierzch położyć pomidory i ew. posypać rukolą. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz