Pomidor i tuńczyk


To raczej nie potrawa, do której podam przepis, ale podpatrzony w restauracji sposób na przystawkę.
Bardzo pyszny! I ładnie wygląda :)
Do tego dania koniecznie użyjcie dobrej jakości tuńczyka, najlepiej ze słoiczka, nie rozdrobnionego z puszki.



Składniki:
  • tuńczyk w oliwie
  • dojrzałe, soczyste pomidory
  • dobra oliwa
  • sok z cytryny
  • natka
  • czosnek - 1, 2 ząbki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Natkę posiekać razem z czosnkiem. Wymieszać w miseczce z oliwą, paroma kroplami soku z cytryny i przyprawami.
  2. Pomidory pokroić na plastry.
  3. Rozłożyć na talerzu pomidory, na nich wyłożyć tuńczyka.
  4. Na wierz wyłożyć sos z miseczki i ew. polać dodatkowo oliwą. 
Smacznego!