Tuńczyk z grilla


To również, jak w poprzednim poście, raczej propozycja podania niż przepis.
Bardzo pyszne połączenie smaków na letni, tarasowy obiad.



Składniki:
  • stek z tuńczyka
  • młode, maleńkie ziemniaki
  • młody czosnek
  • szparagi
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Ziemniaczki wyszorować, można większe obrać. 
  3. Czosnek obrać z łupinek.  
  4. Szparagom odłamać twarde końcówki, grubsze szparagi obrać.
  5. Do naczynia do zapiekania wrzucić ziemniaki i ząbki czosnku, polać oliwą, doprawić solą. Wstawić do piekarnika. 
  6. Szparagi ugotować al dente (w garnku lub na parze).
  7. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dołożyć do nich szparagi i jeszcze chwilę razem zapiec. 
  8. W tym czasie upiec tuńczyka na patelni grillowej (genialny wynalazek! :) Posolić. (uwaga: tuńczyka należy położyć na mocno rozgrzanej patelni i smażyć bardzo krótko z obu stron, bardzo ważne, aby go nie przesmażyć)
  9. Na talerz wyłożyć ziemniaki, szparagi, na nich położyć tuńczyka. 
  10. Skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Smacznego!