Ulubione ZIEMNIACZKI


Takie ziemniaczki to danie raczej zimowe - świetnie pasuje do kapusty i kotleta :))
Pamiętam je z dzieciństwa i uwielbiam (bez kotleta, oczywiście)!
Ale tym razem zrobiłam je w wersji wiosennej i wyszły przepyszne! Aromatyczne, słodkie... spróbujcie, może też je polubicie.



Składniki:
  • młode ziemniaki
  • młoda cebulka
  • czosnek
  • młoda marchewka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa, masło

Wykonanie:
  1. Ziemniaki porządnie umyć, pokroić w plastry.
  2. Marchewkę, cebulkę i czosnek pokroić w plastry, natkę posiekać grubo.
  3. W rondlu (najlepiej takim, który można potem wstawić do piekarnika) rozgrzać masło, wrzucić warzywa i zrumienić, cały czas mieszając. W razie potrzeby podlać trochę oliwy.
  4. Doprawić, dodać natkę, polać oliwą, jeśli wcześniej nie dodaliście.
  5. Przełożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać do miękkości  (w trakcie pieczenia parę razy zamieszać).
Smacznego!

Uwagi: oczywiście można pominąć etap podgrzewania na gazie i od razu wstawić do piekarnika. Ale mam wrażenie, że takie wcześniejszy podsmażenie na maśle wydobywa aromat warzyw (zresztą w wielu przepisach na np. zupy warzywne najpierw warzywa rumieni się na maśle, a potem zalewa woda czy wywarem).
Takie ziemniaczki można podawać z mięsem, ale także np. z jajkiem sadzonym, z kefirem/ zsiadłym mlekiem, z sałatką pomidorową.