Chińszczyzna - makaron sojowy z tofu i warzywami


Nasz ulubiony. W Warszawie robiłam bardzo często, tutaj nie- z braku składników. A jednak naszła nas ochota na odmianę i zrobiłam makaron sojowy z tofu i warzywami w wersji lekko okrojonej (nie udało mi się kupić kiełków i kapusty pekińskiej, nie miałam też sake ani sosu chińskiego słodko-kwaśnego).
Podam Wam przepis na naszą chińszczyznę w wersji full.
Aha, uwaga - z naszego doświadczenia wynika, że danie to lepiej wychodzi przygotowywane na dużym gazie w woku (a nie na płycie elektrycznej). Bardzo ważne, aby warzywa pozostały chrupkie, a danie usmażyło się, a nie udusiło.


Inspiracja pochodzi z książki Kuchnia azjatycka

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 8 suszonych chińskich grzybów 
  • 1 marchewka
  • garść fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki (używam mrożonej)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • opakowanie kiełków fasoli mung
  • dwie garści poszatkowanej kapusty chińskiej (najlepiej ta twardsza część)
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych (niekoniecznie)
oraz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego (co najmniej)
  • pół łyżki sake lub soju (czyli wódki japońskiej lub koreańskiej :) można pominąć, jeśli nie macie
  • pół łyżki sosu chili (Tao Tao)
  • pół łyżeczki brązowego cukru
Wykonanie:
  1. Grzyby przygotować wg. przepisu na opakowaniu (ja najpierw je moczę, a potem gotuję), pokroić w paski. 
  2. Tofu pokroić w kostkę, usmażyć na oleju polewając pod koniec łyżką sosu sojowego. Odstawić.
  3. Czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
  4. Marchew i paprykę pokroić w słupki, kapustę w duże kawałki. 
  5. Makaron przygotować wg. przepisu na opakowaniu (czyli zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić).
  6. Wymieszać składniki sosu (sos sojowy, rybny, chilli, wódkę i cukier).
  7. Rozgrzać wok lub dużą patelnię z grubym dnem. 
  8. Wrzucić orzeszki i podprażyć. 
  9. Wrzucić czosnek i imbir, chwilę razem podsmażyć mieszając. 
  10. Dorzucić warzywa: marchew, paprykę, fasolkę i grzyby, smażyć mieszając 2 minuty.
  11. Dolać sos, wymieszać, przykryć i dusić 1 minutę. 
  12. Dodać kapustę, wymieszać, przykryć i dusić 1 minutę. 
  13. Dodać makaron, kiełki i tofu, wymieszać, przykryć i dusić 1 minutę. 
  14. Spróbować i ew. doprawić sosem sojowym, sosem chilli lub sosem imbirowym.
  15. Podawać od razu w towarzystwie zimnego piwa :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Masz jakieś jeszcze ciekawe dania z tofu? Bardzo je lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A robiłaś juz to z kaszą gryczaną, brokułem, porem i pieczarkami? http://winoioliwa.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-warzywa-tofu.html
    Ja jednak najczęściej używam tofu do chińszczyzny. Albo na szybko - smaże tofu (porządnie, aż sie zrobi chrupkie), podlewam sosem sojowym, wykładam na talerz i posypuję cieniutko pokrojonym surowym porem :)

    OdpowiedzUsuń