wg. Nigelli. Bardzo ciekawy przepis na ricottę (a że tej tutaj nie brakuje...).
Danie banalnie proste w przygotowaniu, zaskakujące w smaku, a przy tym zdrowe i niekaloryczne. Taka ricottę najlepiej podać z delikatną sałatką warzywną lub z grillowanymi warzywami. Pyszna jest też następnego dnia po nocy w lodówce. Spróbujcie!
Składniki:
- 500g ricotty
- 2 białka
- świeży tymianek (łyżka)
- skórka z 1 cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Białka lekko rozbić (najlepiej trzepaczką).
- Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę.
- Tymianek posiekać.
- Wymieszać ricottę z białkami, cytryną, częścią tymianku, solą i pieprzem.
- Małą blaszkę wysmarować oliwą (ja miałam taką 20/25, można użyć małej okrągłej formy), wylać masę, posypać pozostałym tymiankiem i skropić oliwą.
- Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia.
- Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia (jeść lekko ciepłe - danie opadnie i zrobi się płaskie).