Pieczona ricotta...


wg. Nigelli. Bardzo ciekawy przepis na ricottę (a że tej tutaj nie brakuje...).
Danie banalnie proste w przygotowaniu, zaskakujące w smaku, a przy tym zdrowe i niekaloryczne. Taka ricottę najlepiej podać z delikatną sałatką warzywną lub z grillowanymi warzywami. Pyszna jest też następnego dnia po nocy w lodówce. Spróbujcie!


Składniki:
  • 500g ricotty
  • 2 białka
  • świeży tymianek (łyżka)
  • skórka z 1 cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Białka lekko rozbić (najlepiej trzepaczką).
  2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę.
  3. Tymianek posiekać.
  4. Wymieszać ricottę z białkami, cytryną, częścią tymianku, solą i pieprzem. 
  5. Małą blaszkę wysmarować oliwą (ja miałam taką 20/25, można użyć małej okrągłej formy), wylać masę, posypać pozostałym tymiankiem i skropić oliwą. 
  6. Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia. 
  7. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia (jeść lekko ciepłe - danie opadnie i zrobi się płaskie). 
Smacznego!