Ot, kolejny sposób na bakłażana - prosty, pyszny i ciekawy. Spróbujcie! W oryginalnym przepisie używa się sera provolone piccane - to włoski pół-twardy ser z mleka krowiego, leżakowany co najmniej 4 miesiące. Myślę, że spokojnie można użyć twardej mozzarelli, a może tej wędzonej?
Składniki:
- bakłażan
- 120g sera (provolone piccante)
- 250 ml passaty pomidorowej
- listki bazylii
- ząbek czosnku
- tarty parmezan
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Pokroić bakłażana na plastry ok. 0,5 centymetrowe, posypać solą, odstawić.
- Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć na małej ilości oleju lub na patelni grillowej. Odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos pomidorowy: podgrzewać przez ok. 15 minut passatę pomidorową z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i np. suszoną bazylią.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni.
- Pokroić ser na podłużne kawałki.
- Układać na każdym plastrze bakłażana plasterek sera, listek bazylii i zawijać zaczynając od szerszej strony. Spiąć wykałaczką.
- Wlać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć roladki, posypać parmezanem i zapiekać (najlepiej pod grillem) 5-10 minut (do zrumienienia).