WARZYWA FASZEROWANE


Świetne na letnie spotkania na tarasie, jako dodatek do dań z grilla, lub jako samodzielna niekaloryczna kolacja :)
Na razie faszerowane pieczarki, pomidory i papryki (na zdjęciu są także małe cukinie, ale takie chyba nie są dostępne w Polsce).
Przypominam także o faszerowanych bakłażanach



Faszerowane PIECZARKI

Składniki
  • 8 pieczarek
  • cebulka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie
  • Pieczarki obrać ze skórki. 
  • Oderwać nóżki, posiekać razem z dwoma kapeluszami (lub zetrzeć na tarce). 
  • Cebulkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. 
  • Rozgrzać oliwę, zezłocić cebulkę. 
  • Dodać posiekane pieczarki, przyprawy, podsmażyć.
  • Z pozostałych kapeluszy "wybrać" łyżeczką troszkę ze środka i dodać na patelnię.  Podsmażyć razem.
  • Dodać również natkę i bułkę tartą.   
  • 6 pozostałych kapeluszy posolić  wewnątrz, nałożyć farsz. 
  • Posypać tartym serem, skropić oliwą.
  • Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku lub na grillu ok. 20 minut. 

Faszerowane POMIDORY

Składniki:
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 4 acciughe albo alici z soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów z soli
  • 3 łyżki tartego sera grana padano
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanej natki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. 
  2. Ułożyć na kratce przekrojoną stroną do dołu i pozwolić im ociekać z wody, którą zawierają przez ok. 10 minut.
  3. Kapary wypłukać s soli, posiekać razem z acciuge i czosnkiem. 
  4. Wymieszać ser, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę oraz kapary, acciuge i czosnek. 
  5. Doprawić solą i pieprzem (nie za dużo soli, gdyż acciuge, kapary i ser są słone) 
  6. Masą napełnić pomidory, polać oliwą. 
  7. Zapiekać ok. 5 minut pod grillem w piekarniku. 
Faszerowane PAPRYKI

Składniki
  • papryka żółta i papryka czerwona
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • cebulka
  • czosnek
  • pomidor obrany ze skórki i pokrojony
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • starty żółty ser (np. parmezan)
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, inne przyprawy, np. oregano

Wykonanie
  1. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda.  
  2. Wstawić na piekarnika nagrzanego do 180 stopni stroną przekrojoną do dołu (na 5-7 minut).
  3. Przygotować farsz: zeszklić cebulkę z czosnkiem, dodać pomidorka, ryż, natkę, bułkę i przyprawy.
  4. Papryki wyjąć z piekarnika, faszerować, polać oliwą i zapiekać do rozpuszczenia sera i lekkiego zbrązowienia papryk.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz