Przepyszne, lekkie ciasto na lato. I oczywiście banalnie proste w wykonaniu :) Przepis znaleziony na włoskim blogu (tu jest oryginalny przepis, bogato ilustrowany). Robiłam pierwszy raz, ale na pewno powtórzę. Boski aromat brzoskwini i wanilii, kruchy migdałowy spód, delikatna masa serowa, słodka kruszonka... mniam... Serdecznie Wam polecam!!!
Składniki na spód:
Składniki na masę:
Składniki na kruszonkę:
Wykonanie:
Składniki na spód:
- 100g mąki
- 100g migdałów (mogą być nieobrane)
- 50g masła
- 45g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 250g ricotty
- 1 jajko
- 60g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej Kotanyi z prawdziwą wanilią)
Składniki na kruszonkę:
- 40g mąki
- 30g cukru
- 30g masła
- oraz 3-4 świeże brzoskwinie lub z syropu
Wykonanie:
- Migdały posiekać (ręcznie lub w mikserze, ale niezbyt drobno).
- Mąkę przesiać do miski, wkroić masło. Połączyć, rozcierając masło między palcami.
- Dodać cukier, jajko i sól. Zagnieść czubkami palców, aż składniki się połączą i zrobi się kruszonka.
- Wyłożyć do okrągłej formy 24, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Połączyć składniki masy i ubijać kilka minut trzepaczką do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Wyłożyć na spód.
- Brzoskwinie pokroić na plastry, rozłożyć na masie. Jeśli używamy brzoskwini świeżych, dobrze jest je wcześniej, po pokrojeniu w plastry podgotować w wodzie z cukrem (6-7 minut).
- Składniki kruszonki połączyć, wysypać na brzoskwinie.
- Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku.