Ciasto z ricottą i brzoskwiniami

Przepyszne, lekkie ciasto na lato. I oczywiście banalnie proste w wykonaniu :) Przepis znaleziony na włoskim blogu (tu jest oryginalny przepis, bogato ilustrowany). Robiłam pierwszy raz, ale na pewno powtórzę. Boski aromat brzoskwini i wanilii, kruchy migdałowy spód, delikatna masa serowa, słodka kruszonka... mniam... Serdecznie Wam polecam!!!

Składniki na spód:
  • 100g mąki
  • 100g migdałów (mogą być nieobrane)
  • 50g masła
  • 45g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę:
  • 250g ricotty
  • 1 jajko
  • 60g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej Kotanyi z prawdziwą wanilią)

Składniki na kruszonkę:
  • 40g mąki
  • 30g cukru
  • 30g masła
  • oraz 3-4 świeże brzoskwinie lub z syropu

Wykonanie:
  1. Migdały posiekać (ręcznie lub w mikserze, ale niezbyt drobno).
  2. Mąkę przesiać do miski, wkroić masło. Połączyć, rozcierając masło między palcami.
  3. Dodać cukier, jajko i sól. Zagnieść czubkami palców, aż składniki się połączą i zrobi się kruszonka.
  4. Wyłożyć do okrągłej formy 24, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Połączyć składniki masy i ubijać kilka minut trzepaczką do otrzymania jednolitego, puszystego kremu. Wyłożyć na spód.
  6. Brzoskwinie pokroić na plastry, rozłożyć na masie. Jeśli używamy brzoskwini świeżych, dobrze jest je wcześniej, po pokrojeniu w plastry podgotować w wodzie z cukrem (6-7 minut).
  7. Składniki kruszonki połączyć, wysypać na brzoskwinie. 
  8. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku.
Smacznego!