Kasza farro z owocami morza (Farro con misto mare)


Risotto - tak, spaghetii - oczywiście, ale kasza? Z owocami morza? A jednak. Poznałam to danie jakiś czas temu w okolicznej knajpce i od tego czasu zawsze je tam zamawiam (choć risotto i spaghetti też serwują :)
I już parę razu robiłam w domu. Naprawdę pyszne wychodzi, gorąco Was zachęcam do spróbowania.
Roboczo, na takie danie możemy mówić "farrotto" :)

Składniki:
  • szklanka kaszy farro
  • mieszanka owoców morza – ryby, krewetki, ośmiorniczki, małże (może być mrożona)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • pól szklanki białego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, peperoncino
Wykonanie
  1. Kaszę ugotować al dente w posolonej wodzie.
  2. Do rondla wlać oliwę, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek.
  3. Dorzucić ryby, krewetki i ośmiorniczki i przesmażyć razem (lub wrzucić gotową mieszankę i postępować zgodnie z opisem podanym na opakowaniu). 
  4. Pomidorki przekroić na 4 części i wrzucić na patelnię.
  5. Dodać część natki, sól, pieprz, peperoncino i wlać białe wino. 
  6. Jeśli używacie świeżych małży to trzeba je w osobnym garnku otworzyć (najpierw umyć na sitku, potem wrzucić do garna z podgrzaną oliwą - powinny się otworzyć po ok. 5 minutach; te, które się nie otworzą wyrzucić).
  7. Gdy wino częściowo odparuje dodać ugotowaną kaszę, małże, kolejną część natki, przykryć i poddusić razem. 
  8. Serwować posypane pozostałą natką. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz