Makaron z pesto i krewetkami


Kolejne danie makaronowe z serii "łatwe, szybkie i pyszne" - tym razem pesto i krewetki. Dzięki, Kocia& Co. :)
Do tego dania możecie użyć spaghetti lub linguine. Dodatek czerwonej papryki bardzo ciekawie podbija smak i uatrakcyjnia wygląd dania. Proponuję dodać już obrane krewetki (choć oczywiście takie w skorupce, lub choćby z samym ogonkiem, wyglądałyby bardziej atrakcyjnie - ale mniej wygodnie się je). Pesto zróbcie sami lub użyjcie gotowego - w tym drugiem przypadku zwróćcie uwagę, aby było to dobrej jakości pesto genevese, bez dodatku ziemniaków i tym podobnych zapełniaczy.
Składniki:
  • makaron
  • krewetki
  • 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki ok. 2 cm
  • cebulka pokrojona w kostkę
  • czosnek (3-4 ząbki)
  • pesto (bazylia, łyżka orzeszków piniowych, łyżka parmezanu, sól, pieprz, oliwa)
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • świeża lub suszona papryczka peperoncino
Wykonanie:
  1. Makaron gotować.
  2. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić dwa ząbki czosnku, suszoną papryczkę peperoncino, zaromatyzować. 
  3. Wyjąć czosnek, wrzucić krewetki, posolić, popieprzyć, usmażyć. Zdjąć z patelni. 
  4. Na patelnię dolać oliwę, wrzucić cebulkę, posiekany czosnek i czerwoną paprykę, podsmażyć.
  5. Wlać 2 łyżki wody, poddusić. Dodać łyżkę śmietany. 
  6. Wlać pół szklanki wody z gotowania makaronu, dodać krewetki, podgrzać razem.
  7. Dodać pesto, wymieszać, podawać. 
Smacznego!