Makaron '15 - pesto, cukinie i kwiaty


Znów kwiaty cukinii... ale tak bardzo je polubiliśmy. Nie tylko w najprostszej wersji, czyli smażone w cieście, ale także w risotto czy w tarcie.

Kwiaty cukinii i kwiaty dyni można tu kupić przez cały rok, więc szalejemy :)
Dziś na obiad były z makaronem i pesto. Bardzo smaczne, szybkie i tanie danie (tym bardziej, że bazylia, cukinia i kwiaty były z ogródka). Przepis z włoskiej gazetki. Na pewno do powtórzenia.

Składniki:
  • krótki makaron (w oryginale farfalle)
  • cukinia
  • 3 kwiaty cukinii
  • pół cebulki
  • garść listków bazylii
  • łyżka parmezanu
  • łyżka orzeszków piniowych
  • oliwa
  • sól
Wykonanie:
  1. Wstawić wodę na makaron.
  2. Cukinię pokroić w plasterki, cebulkę w kostkę. 
  3. Na patelni zagrzać oliwę, wrzucić cebulkę, zrumienić. 
  4. Dodać cukinię i łyżkę wody, posolić i gotować 10 minut.
  5. Wrzucić makaron do gotowania.
  6. Na suchej patelni podprażyć orzeszki.
  7. Umyte listki bazylii zmiksować z parmezanem, oliwą, orzeszkami i solą.
  8. Delikatnie otworzyć kwiaty cukinii, usunąć pręcik, opłukać i porwać na małe 'listki'. Dorzucić na patelnię z cukinią. 
  9. Odlać pół szklanki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z cukinią. 
  10. Podgrzać razem chwilę, wyłączyć gaz, dodać pesto i dokładnie wymieszać. 
Smacznego!