Semifreddo z malinami


Fantastyczny, słodki i kaloryczny :) deser na lato! Śmietankowe lody z malinami, bezikami i czekoladowymi drażetkami.  To jest naprawdę przepyszne!!!
Przepis znaleziony dawno temu na Galerii Potraw.
Od tamtej pory robię każdego lata, w tym roku już trzeci raz. Bardzo serdecznie polecam!
Do deseru dodaje się ciasteczka Maltesers, tutaj na wsi w Toskanii nie udało mi się ich kupić, ale w PL zawsze je dodawałam.
ps. (nie wiem, dlaczego na zdjęciu wyszedł żółty kolor? w rzeczywistości deser jest kremowy - może jak zrobicie ten deser to przyślecie mi lepsze zdjęcie i wtedy podmienię? :)

Składniki:
  • 600 ml śmietanki do ubicia
  • 2 jajka
  • 100 g bezików
  • 2 opakowania cukierków Maltesers
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g malin (świeże lub mrożone)
Wykonanie:
  1. Śmietanę ubić. 
  2. Jaja sparzyć. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel. 
  3. Wymieszać śmietanę, białka, kogel mogel, cukier waniliowy, maliny, pokruszone beziki i cukierki. 
  4. Zamrozić (ok. 3 godziny). Wyjąć ok. 15 min. przed podaniem. Można podawać z pokruszonymi bezikami i/lub sosem malinowym.
Smacznego!


Ciekawostka - na wikipedii znalazłam informację, że cukierki Maltesers, które są w sprzedaży od 1937 roku, "początkowo były opisywane jako kulki energetyczne dla odchudzających się kobiet" .Wow!