Sałatka z tortellini i szynką


Bardzo treściwa sałatka, która w zasadzie pełni rolę primo piatto. Przepis podawała kilka lat temu marghe_72 na Galerii Potraw. Kiedyś robiłam ją dość często, a potem o niej zapomniałam. A teraz przypomniałam sobie przy okazji robienia przyjęcia, na które przyszło wielu Włochów. Sałatka zniknęła z miski w całości, wszyscy brali dokładki :) to chyba najlepsza rekomendacja, abyście spróbowali!
Użyłam gotowych tortellini typu fresco, tym razem z ricottą i szpinakiem, ale mogą być każde inne (np. z prosciutto). Dodałam włoską bresaolę, ale może być np. prosciutto lub szynka szwarcwaldzka.

Składniki:
tortellini ugotowane i ostudzone
szynka wędzona
suszone pomidory
papryczki jalapenio
ser provolone piccante (lub inny aromatyczny ser żółty)
orzeszki pini
pestki dyni
Sos:
garść pistacji
garść orzeszków pini
garść listków bazylii
mały ząbek czosnku
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki sosu zmiksować w blenderze na pesto.
Do miski przełożyć tortellini, dodać sos, wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i podawać.
Smacznego!