Tarta z figami i kozim serem



Piękna i pyszna tarta, niezwykła kompozycja smaków - słodkie figi, ser kozi, orzechy włoskie, zioła...

Robię ją co roku, podobnie jak figi z gorgonzolą. Aby mieć pełen trzydaniowy obiad na deser można podać figi pieczone :)
Bardzo, bardzo Wam polecam tę tartę.
Mi tym razem zabrakło czasu na zrobienie kruchego ciasta, więc użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale przepis na ciasto oczywiście podaję. Użyłam sera koziego typu camembert, o takim kształcie, jak na zdjęciu, ale oczywiście może być inny serek kozi i np. okrągłe plastry.
Przepis pochodzi z książki "Tarty na słodko i słono" Mayi Barakat - Nuq, a podawany był kiedyś na GP. 
Składniki:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 fig (zazwyczaj używam ciemnych)
  • serek kozi (typu twarożek lub camembert lub ten i ten)
  • 100 ml śmietanki kremówki (lub gęstej kulinarnej UHT) - niekoniecznie
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i tymianku (jeśli nie macie świeżego można pominąć)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz
  • cynamon
  • łyżka masła
Wykonanie:
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 10-12 minut. Wyjąć z pieca (oczywiście jeśli używamy gotowego ciasta francuskiego to nie podpiekamy wcześniej).
  3. Figi pokroić w ćwiartki, przesmażyć na maśle 2-3 minuty, przyprawić pieprzem i cynamonem. 
  4. Figi wyłożyć na ciasto, na figach rozłożyć ser (cienkie plastry lub kawałki). 
  5. Posypać orzechami, ziołami, zalać śmietanką.
  6. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut - do zrumienienia ciasta. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz