Wołowina duszona w winie


To dnie mięsne, które czasem na 'specjalne życzenie' przygotowuję w sezonie jesienno-zimowym. Zawsze wszystkim bardzo smakuje, jest łatwe i można je przygotować z wyprzedzeniem - najlepiej smakuje przygotowane dzień, a nawet dwa dni przed podaniem. Pasuje do niego kasza lub np. kopytka (ja najczęściej podaję z kaszą gryczaną).
Przepis podawany był kilka lat temu na GP.

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 3 duże cebule
  • 500ml czerwonego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 500g pomidorów
  • olej, masło
  • sól, pieprz, tymianek (kilka gałązek świeżego lub łyżka suszonego)
Wykonanie:
  1. Mięso pokroić na kawałki (3x3), usuwając włókna. Cebule i pomidory pokroić w grubą kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki.
  2. W głębokim rondlu/garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem. Wrzucić mięso i smażyć do zrumienienia. 
  3. Dodać cebule, zeszklić. 
  4. Wlać 250ml wina, odparować. 
  5. Dodać czosnek i pomidory, smażyć 15 minut. 
  6. Wlać resztę wina, dodać pieprz i tymianek. Dusić do miękkości (ok. 60-90 min.)
  7. Na koniec doprawić solą. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz