Ciasto bardzo CZEKOLADOWE


Przepyszne ciasto dla wielbicieli czekolady. Robiłam je już wiele razy, więc spokojnie mogę Wam polecić. Na pewno się uda i będzie pyszne. Mocno, mocno czekoladowe! !
Sekretem jest polewa, którą wylewa się gorącą na gorące, właśnie wyjęte z piekarnika ciasto. Dzięki temu polewa wsiąka w ciasto i sprawia, że jest one wilgotne, esencjonalne, czekoladowe.... mniam...

(choć muszę niestety przyznać, że ciasto, które jest na zdjęciu nie do końca wygląda tak, jak powinno - robiłam je w tym starym piekarniku, w którym teraz muszę piec, bez termoobiegu, bez wskaźnika temperatury... więc chyba za bardzo się spiekło z wierzchu i polewa za mało wsiąkła... - ale i tak wyszło prze przepyszne!!! :)

Tym razem zajadaliśmy je w towarzystwie bitej śmietany i nalewki bzowej od Cioci Anny :)

Upiekłam je w okrągłej formie, ale oczywiście można użyć prostokątnej i pokroić ciasto na kwadraty. 
(przepis podawany był kilka lat temu na GP, ot tu: klik - zobaczcie, jak się nim zachwycają)

Składniki:
  • 150g masła
  • 2 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropli esencji waniliowej
Polewa:
  • 120g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
  1. Masło stopić, ostudzić. 
  2. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. 
  3. Jaja utrzeć z cukrem. 
  4. Dodać mąkę, kakao, esencję i stopione masło. Utrzeć na gładko. 
  5. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piec 25 minut w piekarniku z termoobiegiem.
  7. Przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu z cukrem pudrem. Dodać kakao, pokrojoną czekoladę i mleko. Mieszać do uzyskania gładkiej masy, uważając, aby nie zagotować. 
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika i polać połową gorącej polewy. Po wystudzeniu ciasta i masy, wylać drugą część.
  9. Włożyć na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz