Tarta z tuńczykiem i oliwkami


Bardzo smaczna tarta "zimowa", zobaczcie składniki - pasują Wam?
My ją bardzo lubimy, robi się ją błyskawicznie i jest taka "konkretna".
Użyłam do niej całych wypestkowanych oliwek włoskich typu taggiasche (z Ligurii). I znowu ciasta francuskiego (a nie kruchego), chyba je wolę w tartach.
Oczywiście, polecam do wypróbowania!
Jeśli nie przepadacie za oliwkami, lub akurat nie macie w domu, to do takiej tarty pasują też np. pieczarki. Dodatkowo można tartę posypać ziołami, np, szczypiorkiem czy oregano. Właściwie można fajnie kombinować ze składnikami, zalewa jest taka sama jak w wielu tartach: śmietana, jajko i ser.
Składniki:
  • ciasto kruche lub francuskie
  • dobry tuńczyk w puszce, w kawałkach
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana kulinarna (100ml)
  • 1 jajko
  • czarne oliwki
  • 3 łyżki parmezanu
  • pieprz, sól
Wykonanie:
  1. Ciasto wyłożyć w formie, ponakłuwać i podpiec w piekarniku (francuskie też), ok. 10 minut.
  2. Na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem (zmiękczyć i zezłocić, ale nie rumienić). 
  3. Tuńczyka osączyć na sitku.
  4. W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkiem i 2 łyżkami parmezanu, doprawić. 
  5. Masę wylać na ciasto, rozłożyć cebulę z czosnkiem, tuńczyka i oliwki.
  6. Posypać pozostałym serem. 
  7. Zapiekać do zrumienienia (ok. 30 minut). 
Smacznego!