Kotleciki z łososia i ryżu


Pyszne i szybkie kotleciki do przygotowania których można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. My na kolację mieliśmy łososia z tego przepisu klik  oraz risotto bianco (czyli taką podstawę: oliwa, szalotka, ryż arborio, biale wino, bulion warzywny, masło, parmezan). 
A z tego, co zostało (hm, jak się domyślacie - Ula niejadek :) zrobiłam następnego dnia na obiad kotleciki. Pyszne wyszły, mniam! Oczywiście, aby zrobić te kotleciki wystarczy kawałek łososia ugotować na parze lub upiec i dodać zwykły biały ryż.
Składniki:
  • kawałek ugotowanego łososia (upewnić się, że nie ma ości!)
  • ugotowany ryż (mniej więcej w tej samej proporcji co łosoś)
  • jajko
  • pół łyżki masła (jeśli nie było wcześniej dodawane do ryżu)
  • pół łyżki parmezanu (jw.)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • ew. inne ulubione przyprawy (dałam suszony koperek)
Wykonanie:
  1. Łososia i ryż przepuścić przez maszynkę lub po prostu dokładnie rozgnieść w miseczce widelcem.
  2. Dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę (ją też można przepuścić przez maszynkę)
  3. Jajko roztrzepać w małej miseczce i połowę dodać do masy, wymieszać dokładnie.
  4. Formować kotlety, obtaczać cieniutko w pozostałym jajku i smażyć na rozgrzanej oliwie (lub bez tłuszczu, jeśli macie odpowiednią patelnię).
  5. Dobrze smakują także po wystudzeniu, np. na chlebie.
Smacznego!