Bardzo prosta i smaczna sałatka. Dobra na lekką kolację lub jako przystawka, gdy macie gości. Ja jadłam ją u znajomych Włochów. Tutaj kuskus jest stosunkowo popularny, można go dostać w każdym w supermarkecie, często nawet kilka marek do wyboru. Poniżej proponuje wersję taką, jaką zostaliśmy poczęstowani - bardzo nam smakowała.
Użyłam dwóch rodzajów kuskusu - zwykłego i wersji piccante (w stosunku 3/4 zwykły, 1/4 piccante), ale oczywiście można użyć tylko zwykłego i doprawić według własnych preferencji.
Warzywa najlepiej ugotować na parze.
Aha, przy okazji gorąco polecam Wam także inną - moją ulubioną - sałatkę z kuskusem, tę cytrynową
Składniki:
- szklanka kuskusu
- wywar warzywny/bulion z kostki lub woda do zalania
- marchewka
- garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- niewielka cukinia
- garść kaparów
- natka pietruszki
- oliwa
- ocet z białego wina lub jabłkowy
- przyprawy: sól, pieprz i ew. peperoncino, kurkuma, curry
Wykonanie:
- Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącym wywarem/ wodą - tak 0,5 cm. ponad poziom kaszy.
- Warzywa ugotować al dente (uwaga, aby nie były zbyt miękkie) i pokroić w drobniutka kostkę (ja nie wykorzystuje miękkiej środkowej części cukinii).
- Kapary i natkę posiekać.
- Kuskus rozdrobnić widelcem, dodać warzywa, kapary, doprawić oliwą, octem (1 łyżeczka) i pozostałymi przyprawami.
- Podawać w temperaturze pokojowej.
Latem, gdy mamy dostęp do dobrych, aromatycznych pomidorów można je dodać ę i posypać dodatkowo listkami bazylii.
A tak wygląda opakowanie kuskusu pikantnego, którego używam (w proporcji mniej więcej 1/5 kuskus pikantny i 4/5 zwykły).