Kuskus z warzywami


Bardzo prosta i smaczna sałatka. Dobra na lekką kolację lub jako przystawka, gdy macie gości. Ja jadłam ją u znajomych Włochów. Tutaj kuskus jest stosunkowo popularny, można go dostać w każdym w supermarkecie, często nawet kilka marek do wyboru. Poniżej proponuje wersję taką, jaką zostaliśmy poczęstowani - bardzo nam smakowała.
Użyłam dwóch rodzajów kuskusu - zwykłego i wersji piccante (w stosunku 3/4 zwykły, 1/4 piccante), ale oczywiście można użyć tylko zwykłego i doprawić według własnych preferencji.
Warzywa najlepiej ugotować na parze.
Aha, przy okazji gorąco polecam Wam także inną - moją ulubioną -  sałatkę z kuskusem, tę cytrynową

Składniki:
  • szklanka kuskusu
  • wywar warzywny/bulion z kostki lub woda do zalania
  • marchewka
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • niewielka cukinia
  • garść kaparów
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • ocet z białego wina lub jabłkowy
  • przyprawy: sól, pieprz i ew. peperoncino, kurkuma, curry

Wykonanie:
  1. Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącym wywarem/ wodą - tak 0,5 cm. ponad poziom kaszy. 
  2. Warzywa ugotować al dente (uwaga, aby nie były zbyt miękkie) i pokroić w drobniutka kostkę (ja nie wykorzystuje miękkiej środkowej części cukinii).
  3. Kapary i natkę posiekać. 
  4. Kuskus rozdrobnić widelcem, dodać warzywa, kapary, doprawić oliwą, octem (1 łyżeczka)  i pozostałymi przyprawami. 
  5. Podawać w temperaturze pokojowej. 
Smacznego!

Latem, gdy mamy dostęp do dobrych, aromatycznych pomidorów można je dodać ę i posypać dodatkowo listkami bazylii.

A tak wygląda opakowanie kuskusu pikantnego, którego używam (w proporcji mniej więcej 1/5 kuskus pikantny i 4/5 zwykły).