Jak zapewne już Wam pisałam nie udało mi się tutaj znaleźć żadnego
sera, który choć troszkę przypominałby nasz polski twaróg. A wybór różnego
rodzaju białych serków jest ogromny! Poza znanymi u nas w Polsce ricottą i mascarpone
(oraz Philadelphią, ale to już nie Włochy) są także: stracchino, robiola, crescenza –
spotkaliście się z tymi nazwami? (wymieniam tylko takie białe).
Poza tym ricotta może być krowia, owcza, kozia albo mieszana!
Z braku polskiego twarogu najczęściej wykorzystuję ricottę, choć to
jednak zupełnie nie to… Pisałam Wam już o ‘leniwych’ z ricotty oraz o ‘serniku’
z ricotty z brzoskwiniami czy z cytryną.
I tym razem także użyłam ricotty, ale zrobiłam z niej ‘sernik’ na wzór
tego, jaki robię w Polsce z twarogu (z tym, że z połowy porcji, czyli z pół kilograma sera, nie rozdzielałam jajek i dodałam
kawałki czekolady oraz ciut limoncello zamiast soku z cytryny). Wyszedł… ciekawy.
Zupełnie niepodobny do prawdziwego sernika, ale smaczny. Nazwijmy go więc
zapiekanym deserem z ricotty z czekoladą. Polecam do wypróbowania, bo jest prościutki!
Poniżej podaję Wam obydwa przepisy: ten, który zrobiłam niedawno z
ricotty i na najlepszy, klasyczny sernik z twarogu. A że Święta już za chwilę :) jeśli lubicie serniki, to ten przepis jest, moim zdaniem, idealny. Robiłam go już wiele razy i ZAWSZE
wychodził pyszny.
Składniki:
- 500g ricotty
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 3 łyżki mąki
- ew. kawałki gorzkiej czekolady
- ew. pół kieliszka limoncello
Wykonanie:
- Ubić mikserem jajka z cukrem (kilka minut).
- Dodawać partiami ricottę, limoncello, potem mąkę i na końcu czekoladę.
- Tortownice posmarować masłem i posypać bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę.
- Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Można posypać cukrem pudrem
SERNIK KLASYCZNY
Składniki:
- 1 kilogram sera na sernik (trzykrotnie mielonego, bez dodatków)
- 8 jaj
- 1 masło w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki cukru
- cukier wanikiowy
- szczypta soli
- sok z ½ cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (lub 2 łyżki mąki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek, białka wstawić do lodówki.
- Do żółtek dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny. Zmiksować.
- Dodać masło, miksować.
- Dodawać partiami ser, miksować.
- Ubić pianę z białek, dodać do masy. Na pianę wysypać budyń i proszek do pieczenia. Mieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką.
- Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Przez pierwsze pół godziny nie otwierać piekarnika. Gdyby wierzch się przypiekał przykryć folia aluminiową.