Spaghetti z sardelami (spaghetti alle alici)


Danie prościutkie, bazujące na tych składnikach, których najczęściej używam robiąc makaron z owocami morza i, oczywiście, przepyszne. I dodatkowo tanie, kilogram alici kosztuje 4 euro (dla 2 osób kupuję garść).

Składniki na 2 porcje:
  • makaron
  • 1/2 kilograma sardeli
  • natka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki posiekanych pomidorów z puszki
  • peperoncino
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Rybki oprawić - oderwać głowę, wyjąć kręgosłup i wnętrzności, opłukać. 
  2. Makaron wstawić do gotowania.
  3. Na patelnię wlać oliwę, dodać przekrojony na pół nieobrany czosnek, 2 łodyżki natki, peperoncino i podgrzewać poruszając patelnią - czyli zaaromatyzować oliwę :)
  4. Wyjąć czosnek i natkę, wrzucić rybki i smażyć kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
  5. Wlać wino, odparować. 
  6. Dodać pomidory, natkę, przyprawy i poddusić kilka minut. 
  7. Wlać 2 łyżki wody z gotowania makarony, dorzucić makaron ugotowany al dente i chwilę razem podgrzać. 
  8. Wyłożyć na talerze, podawać. 
Smacznego!