Danie prościutkie, bazujące na tych składnikach, których najczęściej używam robiąc makaron z owocami morza i, oczywiście, przepyszne. I dodatkowo tanie, kilogram alici kosztuje 4 euro (dla 2 osób kupuję garść).
Składniki na 2 porcje:
- makaron
- 1/2 kilograma sardeli
- natka
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 łyżki posiekanych pomidorów z puszki
- peperoncino
- sól, pieprz
- Rybki oprawić - oderwać głowę, wyjąć kręgosłup i wnętrzności, opłukać.
- Makaron wstawić do gotowania.
- Na patelnię wlać oliwę, dodać przekrojony na pół nieobrany czosnek, 2 łodyżki natki, peperoncino i podgrzewać poruszając patelnią - czyli zaaromatyzować oliwę :)
- Wyjąć czosnek i natkę, wrzucić rybki i smażyć kilka minut, aż zaczną się rozpadać.
- Wlać wino, odparować.
- Dodać pomidory, natkę, przyprawy i poddusić kilka minut.
- Wlać 2 łyżki wody z gotowania makarony, dorzucić makaron ugotowany al dente i chwilę razem podgrzać.
- Wyłożyć na talerze, podawać.