Sola w czerwonym winie


Zgadzam się - to dziwaczne. Ryba i wino- tak, ale czerwone??
Wygląda nieszczególnie, fakt, ale smakuje naprawdę nieźle.
Przepis w włoskiej książeczki "Ryby, skorupiaki i stawonogi".

Eksperyment dla pewności powtórzyliśmy i znów nam smakowało. Czyli możemy polecić do wypróbowania, może Wam podpasuje. 

Jak widać na zdjęciu do tego dania użyłam świeżej soli w całości. Tu tak są sprzedawane. Można oczywiście poprosić sprzedawczynie na dziale rybnym o sfiletowanie (tak robię, gdy przyrządzam filety z soli w maśle szałwiowym). Nie widziałam w sprzedaży mrożonych filetów. Co także ciekawe - sole w całości (bez promocji) kosztują 22-25 euro za kilogram. Jak zatem możliwe, aby ta sama ryba, co prawda zamrożona, ale już w formie filetu, kosztowała w Polsce 22-25 złotych? (bo chyba mniej więcej tyle kosztuje?) Czy to ta sama ryba?

W każdym razie myślę, że decydując się na eksperyment pt. ryba w czerwonym winie spokojnie można użyć filetów dostępnych w Polsce.

Składniki:
  • 2 sole
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 20g masła
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • kawałek łodygi selera naciowego 
  • liść laurowy
  • natka
  • tymianek 
  • sól, pieprz
Wykonanie

  1. Ryby oczyścić, osuszyć, posolić i popieprzyć. 
  2. Cebulę pokroić bardzo drobno, marchew i selera pokroić w cienkie paski. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
  4. Na patelni z odkręcanymi rączkami (lub innym naczyniu, które można wstawić do piekarnika) rozgrzać 3/4 masła, zeszklić cebule. 
  5. Dodać marchew, seler, liść laurowy, tymianek (jeśli używacie świeżego, to wrzućcie całe 2-3 gałązki) i podsmażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. 
  6. Położyć na warzywach rybę i zalać winem.
  7. Wstawić naczynie do piekarnika i piec ok. 10 minut. 
  8. Wyjąć z piekarnika, ryby przełożyć na talerz i przykryć drugim talerzem.
  9. Zredukować zawartość patelni na dużym ogniu, wyjąć liść laurowy i gałązki tymianku.
  10. Dodać pozostałe masło, posiekaną drobno pietruszkę i zamieszać. 
  11. Przełożyć na talerz, na wierzchu położyć sole i podawać. Z czerwonym winem, rzecz jasna :)
Smacznego!