Ten deser robiłam już wieeele razy. Jest przepyszny!
Można go zrobić w dużej przezroczystej misce, a następnie wykładać na talerzyki lub
do miseczek, albo od razu przygotować porcje pojedyncze.
Przepis na deser podawany był kilka lat temu na Galerii
Potraw klik
- 1 duży słój kompotu z wiśni (bez pestek)
- ciasteczka amaretti
- kubek śmietanki do ubijania
- 1 serek mascarpone (250g)
- cukier puder
- płatki migdałowe
Wykonanie:
- Wiśnie przecedzić przez sitko i zostawić do odsączenia (na kilka godzin, najlepiej na noc)
- Osączone wiśnie rozłożyć na dnie naczynia. Na nich ułożyć ciasteczka amaretti.
- Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier puder (1-2 łyżki).
- Wymieszać z serkiem (mikserem), rozłożyć na ciasteczkach.
- Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i wyłożyć na deserze. Można posypać brązowym cukrem lub krokantem.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki.