Deser włoski z wiśniami, amaretti i mascarpone (Crema di mascarpone con amaretti e amarene)




Ten deser robiłam już wieeele razy. Jest przepyszny! 
Można go zrobić w dużej przezroczystej misce, a następnie wykładać na talerzyki lub do miseczek, albo od razu przygotować porcje pojedyncze.
Przepis na deser podawany był kilka lat temu na Galerii Potraw klik

Składniki:

  • 1 duży słój kompotu z wiśni (bez pestek)
  • ciasteczka amaretti
  • kubek śmietanki do ubijania
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • cukier puder
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

  1. Wiśnie przecedzić przez sitko i zostawić do odsączenia (na kilka godzin, najlepiej na noc)
  2. Osączone wiśnie rozłożyć na dnie naczynia. Na nich ułożyć ciasteczka amaretti.
  3. Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier puder (1-2 łyżki).
  4. Wymieszać z serkiem (mikserem), rozłożyć na ciasteczkach.
  5. Płatki uprażyć na suchej patelni, ostudzić i wyłożyć na deserze. Można posypać brązowym cukrem lub krokantem.
  6. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!