Rukola z truskawkami




To jeden z moich ulubionych przepisów z książki „Kuchnia wegetariańska z fantazją”.
Taką sałatkę robię co roku już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Świetna na rozpoczęcie ‘sezonu tarasowego” z przyjaciółmi :)
My zjedliśmy ją ostatnio na lekki lunch (na tarasie, oczywiście). A że obok z drzewa spadały dojrzałe białe morwy to też ich sobie trochę na talerz dołożyliśmy…
Spróbujcie, jestem pewna, że tak jak ja zakochacie się w tym połączeniu – ostrej wyrazistej rukoli ze słodkimi truskawkami, ostrego czerwonego chili z miodem, młodej dymki i podprażonych pestek pinii… brzmi nieźle?



Składniki:

  • 250g truskawek
  • duże opakowanie rukoli
  • 2 dymki
  • 1 strączek czerwonego chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego (lub innego jasnego octu)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pestek pinii
  • sól
  • rzeżucha lub listki bazylii

Wykonanie:

  1. Pestki pinii zrumienić na suchej patelni, odstawić.
  2. Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić – małe na pół, większe na ćwiartki. Włożyć do salaterki, zasypać cukrem, zamieszać, odstawić.
  3. Dymki oczyścić, odkroić zwiędnięte zielone części i pokroić w cienkie plasterki.
  4. Chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, wypestkować i posiekać bardzo drobniutko (niestety tutaj praktycznie nie do dostania jest świeża czerwona chili, musiałam użyć suszonej, dlatego nie widać jej na zdjęciu). Wymieszać z miseczce z miodem, octem, oliwą i solą.
  5. Wymieszać rukolę z dymką, truskawkami, sokiem z truskawek i sosem z chili. Wyłożyć na talerze, posypać rzeżuchą lub listkami bazylii oraz orzeszkami.  Podawać z chrupiącą bułeczką i schłodzonym białym winem.

Smacznego!

1 komentarz: