Absolutnie przepyszne cukinie! My zjedliśmy je razem z doradą z grilla.
Sposób na prażone kapary podpatrzyłam we włoskiej gazetce - pyszne!
Koniecznie musicie spróbować!!!
Jeśli nie wszystko zostanie zjedzone (w co wątpię :), to cukinie można przełożyć do miseczki/słoiczka, zalać oliwą i przechowywać w lodówce parę dni.
Składniki:
- małe cukinie
- kapary (2 łyżki)
- oliwa z oliwek
- natka
- cytryna
- sól i pieprz (biały lub zielony)
- Cukinie pokroić cienko wzdłuż - ja to robię po prostu nożem. Na zdjęciu powyżej jest 1 cukinia, czyli wyszło z niej ok. 12 pasków.
- Posmarować cienko oliwą (pędzelkiem kuchennym) i zgrillować z obu stron na patelni grillowej lub na grillu.
- W międzyczasie uprażyć kapary na oliwie na patelni, aż będą chrupkie.
- Pokroić niezbyt cienko natkę.
- Wymieszać w miseczce natkę, kapary, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Cukinie wyłożyć na talerz i polać sosem.