Grillowane cukinie z prażonymi kaparami


Absolutnie przepyszne cukinie! My zjedliśmy je razem z doradą z grilla.
Sposób na prażone kapary podpatrzyłam we włoskiej gazetce - pyszne!
Koniecznie musicie spróbować!!!

Jeśli nie wszystko zostanie zjedzone (w co wątpię :), to cukinie można przełożyć do miseczki/słoiczka, zalać oliwą i przechowywać w lodówce parę dni.


Składniki:
  • małe cukinie
  • kapary (2 łyżki)
  • oliwa z oliwek
  • natka
  • cytryna
  • sól i pieprz (biały lub zielony)
Wykonanie:
  1. Cukinie pokroić cienko wzdłuż - ja to robię po prostu nożem. Na zdjęciu powyżej jest 1 cukinia, czyli wyszło z niej ok. 12 pasków. 
  2. Posmarować cienko oliwą (pędzelkiem kuchennym) i zgrillować z obu stron na patelni grillowej lub na grillu. 
  3. W międzyczasie uprażyć kapary na oliwie na patelni, aż będą chrupkie. 
  4. Pokroić niezbyt cienko natkę. 
  5. Wymieszać w miseczce natkę, kapary, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  6. Cukinie wyłożyć na talerz i polać sosem. 
Smacznego!