Szparagi z sosem tuńczykowym




Jeszcze jedna pyszna propozycja na danie ze szparagów.
To wersja włoska – na pewno wielu z Was zna jedno z flagowych włoskich dań – vitello tonnato (plastry zimnej cielęciny w sosie tuńczykowym). Ja osobiście nigdy nie jadłam, ale.. tym razem proponuję podobny sos podać do szparagów. Smaki bardzo do siebie pasują, spróbujcie!

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • mała puszka dobrego tuńczyka w oliwie (ja miałam polędwicę w puszcze – ventresca di tonno)
  • 1 jajo
  • łyżka kaparów
  • 1 cytryna
  • szczypta papryki
  • 2 łyżki oliwy EVO
  • sól

Wykonanie:

  1. Oczyścić szparagi i ugotować al dente (na parze albo w osolonej wodzie). Odstawić do ostygnięcia.
  2. Zmiksować tuńczyka z kaparami, żółtkiem, oliwą, sokiem z cytryny (lub jeszcze lepiej całą cytryną obraną i wypestkowaną) i przyprawami.
  3. Ubić pianę z białka i domieszać delikatnie do sosu.
  4. Wyłożyć szparagi na talerz i polać sosem. Podawać.

Smacznego!