Bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym


Klasyka, na pewno znacie, więc tylko przypominam :) Bo teraz sezon na bakłażany!
Parę dni temu kupiłam bakłażany w nowo odkrytym przez mnie miejscu - niedaleko nas jest gospodarstwo, w którym można kupić warzywa prosto z krzaczka! Gospodyni poszła razem z moją córeczką i ścięła kilka bakłażanów (potem poszły do kur, wybrać jajka i jeszcze ścięła mi sałatę prosto z ziemi) Oczywiście jeszcze lepiej byłoby mieć własne bakłażany, ale jak ktoś się nie zna, to może źle trafić - w zeszłym roku posadziłam i straaasznie ziarniste wyrosły. Ale za to ładnie wyglądały. Szczególnie, gdy kwitły :)

To danie jest świetne jako przystawka, gdy macie gości - można wcześniej wszystko przygotować, a potem tylko zapiec i wyłożyć każdemu porcję na talerz. Będzie smacznie i efektownie.
To wersja bakłażana zapiekanego, z tym, że tutaj mamy pojedyncze porcje w formie "wieżyczki".
Ja robię bardzo często zarówno jedną jak i drugą wersję.
Polecam też pyszne roladki z bakłażana
Spróbujecie?


Składniki w zależności od ilości, którą chcemy przygotować. Na 1 porcję potrzebujemy:
  • 1 mały okrągły bakłażan
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 dojrzały pomidor (lub dobry przecier pomidorowy, albo krojone pomidory w puszce)
  • kilka listków bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Najpierw przygotować bakłażany, czyli umyć je i pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm i usmażyć na patelni na oliwie (po usmażeniu delikatnie usunąć nadmiar tłuszczu) lub na patelni grillowej.
  2. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Jeśli używacie świeżych pomidorów to należy je obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (usuwając ziarenka i nadmiar wody). Poddusić ok. 20 minut na oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw. Można też nie robić sosu, tylko po prostu pokroić dużego pomidora na plastry. 
  3. Mozzarellę pokroić na cienkie plastry (dobrze też jest ułożyć ją na chwilę na sitku, aby odciekł nadmiar mleka). 
  4. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: plaster bakłażana, sos lub plaster pomidora, listki bazylii, plasterek mozzarelli. Myślę, że tak jak na zdjęciu, 4 plastry bakłażana będzie optymalnie.
  5. Na ostatnim bakłażanie położyć mozzarellę, kropelkę sosu dla dekoracji i ew. posypać parmezanem. 
  6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż mozzarella się rozpuści i wierzch się zrumieni (można użyć funkcji grill).
  7. Wyjąć na talerze, udekorować listkiem bazylii i podawać. 
Smacznego!

A to moje bakłażany od sąsiadów