Bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym


Klasyka, na pewno znacie, więc tylko przypominam :) Bo teraz sezon na bakłażany!
Parę dni temu kupiłam bakłażany w nowo odkrytym przez mnie miejscu - niedaleko nas jest gospodarstwo, w którym można kupić warzywa prosto z krzaczka! Gospodyni poszła razem z moją córeczką i ścięła kilka bakłażanów (potem poszły do kur, wybrać jajka i jeszcze ścięła mi sałatę prosto z ziemi) Oczywiście jeszcze lepiej byłoby mieć własne bakłażany, ale jak ktoś się nie zna, to może źle trafić - w zeszłym roku posadziłam i straaasznie ziarniste wyrosły. Ale za to ładnie wyglądały. Szczególnie, gdy kwitły :)

To danie jest świetne jako przystawka, gdy macie gości - można wcześniej wszystko przygotować, a potem tylko zapiec i wyłożyć każdemu porcję na talerz. Będzie smacznie i efektownie.
To wersja bakłażana zapiekanego, z tym, że tutaj mamy pojedyncze porcje w formie "wieżyczki".
Ja robię bardzo często zarówno jedną jak i drugą wersję.
Polecam też pyszne roladki z bakłażana
Spróbujecie?


Składniki w zależności od ilości, którą chcemy przygotować. Na 1 porcję potrzebujemy:
  • 1 mały okrągły bakłażan
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 dojrzały pomidor (lub dobry przecier pomidorowy, albo krojone pomidory w puszce)
  • kilka listków bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Najpierw przygotować bakłażany, czyli umyć je i pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Posypać solą i odstawić na co najmniej pół godziny.
  2. Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem kuchennym i usmażyć na patelni na oliwie (po usmażeniu delikatnie usunąć nadmiar tłuszczu) lub na patelni grillowej.
  3. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Jeśli używacie świeżych pomidorów to należy je obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (usuwając ziarenka i nadmiar wody). Poddusić ok. 20 minut na oliwie z dodatkiem czosnku i przypraw.
  4. Mozzarellę pokroić na cienkie plastry (dobrze też jest ułożyć ją na chwilę na sitku, aby odciekł nadmiar mleka). 
  5. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: bakłażan, sos, listki bazylii, plasterek mozzarelli. Myślę, że tak, jak na zdjęciu, 4 plastry bakłażana będzie optymalnie.
  6. Na ostatnim bakłażanie położyć mozzarellę, kropelkę sosu dla dekoracji i ew. posypać parmezanem. 
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż mozzarella się rozpuści i wierzch się zrumieni (można użyć funkcji grill).
  8. Wyjąć na talerze, udekorować listkiem bazylii i podawać. 
Smacznego!

A to moje bakłażany od sąsiadów