Fregola (lub fregula), czyli rodzaj sardyńskiego drobnego makaronu. Pisałam o niej podając przepis na fregulę z owocami morza.
Tym razem proponuję spróbowanie tego makaronu w wersji sałatkowej. Sałatka jest pożywna i bardzo wartościowa (makaron+cieciorka) a dzięki dodatkowi świeżych pomidorków i cytryny - lekka i orzeźwiająca. Świetna na kolację lub na lekki lunch na gorące dni.
Przepis z coopowej gazetki kulinarnej. Do powtórzenia :)
Składniki:
- 200g fregoli
- 100g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
- 7 pomidorków cherry
- mała czerwona cebulka
- kilka czarnych oliwek
- ekologiczna niepryskana cytryna
- listki bazylii, natka pietruszki
- oliwa EVO
- sól, pieprz
- Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do miseczki, zostawić do ostygnięcia.
- Pomidorki pokroić na plasterki, cebulę w cienkie piórka. Z cytryny skroić kawałek skórki i pokroić w cieniutkie paseczki.
- Do miski z makaronem dodać cieciorkę, pomidory, oliwki i porwane w rękach listki bazylii. Polać oliwą, wycisnąć cytrynę, doprawić.
- Wymieszać, posypać kilkoma listkami natki oraz skórkami cytrynowymi i podawać.