Sałatka z sardyńskiej fregoli z cieciorką i pomidorkami


Fregola (lub fregula), czyli rodzaj sardyńskiego drobnego makaronu. Pisałam o niej podając przepis na fregulę z owocami morza.
Tym razem proponuję spróbowanie tego makaronu w wersji sałatkowej. Sałatka jest pożywna i bardzo wartościowa (makaron+cieciorka) a dzięki dodatkowi świeżych pomidorków i cytryny - lekka i orzeźwiająca. Świetna na kolację lub na lekki lunch na gorące dni.

Przepis z coopowej gazetki kulinarnej. Do powtórzenia :)


Składniki:
  • 200g fregoli
  • 100g ugotowanej cieciorki (lub z puszki)
  • 7 pomidorków cherry
  • mała czerwona cebulka
  • kilka czarnych oliwek
  • ekologiczna niepryskana cytryna
  • listki bazylii, natka pietruszki
  • oliwa EVO
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć do miseczki, zostawić do ostygnięcia. 
  2. Pomidorki pokroić na plasterki, cebulę w cienkie piórka. Z cytryny skroić kawałek skórki i pokroić w cieniutkie paseczki. 
  3. Do miski z makaronem dodać cieciorkę, pomidory, oliwki i porwane w rękach listki bazylii. Polać oliwą, wycisnąć cytrynę, doprawić. 
  4. Wymieszać, posypać kilkoma listkami natki oraz skórkami cytrynowymi i podawać.
Smacznego!