Calamarata (makaron z kalmarami)


Calamarata to rodzaj makaronu (i jednocześnie nazwa tego dania) - ma podobny kształt do krążków kalmarów i po przygotowaniu trudno odróżnić co jest makaronem a co kalmarem :)
Danie pochodzi z kuchni neapolitańskiej i trochę różni się od makaronu z kalmarami, który już opisywałam. Przede wszystkim dodaje się mniej pomidorów, wobec czego mniej jest sosu.
Ja tym razem użyłam dwóch kalmarów średniej wielkości, dlatego kółka są większe od kółek makaronu - przy mniejszych kalmarach byłyby jednakowe.
Jeśli nie uda Wam się kupić makaronu calamarata możecie użyć np. paccheri, rigatoni albo maniche grandi.
A świeże kalmary można spokojnie zastąpić mrożonymi - już oczyszczonymi i pokrojonymi w krążki.



Składniki:
makaron
  • kalmary (ok. 500g)
  • 2-3 łyżki polpy pomidorowej
  • 1/3 szklanki białego wina
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, peperoncino
  • oliwa EVO
Wykonanie:
  1. Kalmary oczyścić, pokroić na krążki. 
  2. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić nieobrany, lekko zmiażdżony ząbek czosnku, gałązki natki (bez listków, które dodamy później) i ew. 2 suszone peperoncino, jeśli dodajemy w całości, nie kruszone. 
  3. Zagrzać poruszając co jakiś czas patelnią - czyli zaromatyzować oliwę. 
  4. Wyjąć wszystko z patelni (wyrzucić) i wrzucić kalmary. Podsmażyć na dużym ogniu, potem zmniejszyć i smażyć kilka minut w wytwarzających się sokach, bez przykrycia. 
  5. Wlać białe wino, odparować. 
  6. Dodać pomidory, sól, pieprz i ew. kruszone peperoncino. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości kalmarów (ok. 20 minut).
  7. W tym czasie ugotować makaron, odcedzić i wrzucić na patelnię z kalmarami. Dodać natkę, zamieszać i poddusić razem jeszcze minutkę. Podawać!
Smacznego!