Moim faworytem są placuszki z cukinii podawane z kwaśną śmietaną i łososiem - robię je często przy okazji spotkań ze znajomymi, oczywiście najlepiej smakują latem, gdy są robione z młodych cukinii i jedzone na świeżym powietrzu. Dziś podam Wam przepis na makaron z cukinią i łososiem, ale trochę inny niż się zazwyczaj w przepisach podaje...
czyli krótki makaron,cukinia w kostkę, łosoś i śmietana :)
Ja użyłam spaghetti, zieloną część cukinii pokroiłam we wstążki a z białej zrobiłam pyszny kremowy sos. Danie wyszło bardzo smaczne, ale i ładnie wyglądające. Spokojnie do podania na włoską kolację ze znajomymi :)
Niżej podam też inny ciekawy przepis na mus z cukinii zapiekany z łososiem. I risotto :)
Ale na początek
SPAGHETTI Z CUKINIĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I KREMOWYM SOSEM
Składniki:
- Spaghetti
- 2 cukinie
- Łosoś wędzony
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa EVO
- Sól, pieprz zielony
- Ew. śmietana, serek ricotta, serek philadelphia (może być łososiowy)
Wykonanie:
- Cukinie umyć, odkroić końcówki i okroić cienko zieloną część – nożem odkroić paski wzdłuż. Paski pokroić na cienkie wstążki – grubości mniej więcej tagliatelle J
- Białą część cukinii pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię razem z oliwą i ząbkiem czosnku. Podsmażyć, wlać pół szklanki wody i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, czosnek wyjąć.
- Przełożyć z patelni do miseczki i odstawić do przestudzenia.
- Makaron ugotować al dente.
- W czasie gdy makaron się gotuje podlać trochę oliwy na patelnię, dorzucić drugi ząbek czosnku i poddusić zielone wstążki cukinii.
- Białą część cukinii zmiksować (ja po prostu rozdrobniłam wypukłą stroną widelca). Można zmiksować tylko cukinię lub dodać do niej śmietanę czy serek. Ja dodałam opakowanie Philadelphii mini (40g). Doprawić.
- Do zielonych wstążek cukinii dodać pokrojonego na wstążki wędzonego łososia.
- Spaghetti wymieszać z kremowym sosem, wyłożyć na talerz i posypać wstążkami z łososiem. Można posypać parmezanem.
Na PLACUSZKI Z CUKINII Z ŁOSOSIEM przepis podawałam tu klik
RISOTTO, jak to risotto robi się zwyczajnie, ale smakuje nieźle. Tyle, że ja jakoś fanką risotta nie jestem. Uwielbiam to ze szparagami oraz z dynią i gorgonzolą.
Czyli: oliwa+szalotka+cukinia w kostkę+ryż. Podprażyć. +białe wino, odparować. + wywar (najpierw szklanka, potem uzupełniać gorącym). + łosoś+masło, koperek lub natka. Odstawić na 5 minut. +ew. kawałki wędzonego
A MUS Z CUKINII Z ŁOSOSIEM PIECZONY zrobiłam tak:
2 cukinie w kostkę, na patelnię z oliwą i posiekanym czosnkiem z natką. Poddusić, posolić, ostudzić.
Zmiksować z 2 jajami, 60ml śmietany, pieprzem i solą (z solą ostrożnie, bo łosoś słony).
Wyłożyłam silikonowe foremki do muffinek plasterkami łososia, wlałam mus i zapiekałam ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu trzeba je ostudzić i dopiero podawać (bo inaczej będą płynne).