Cytrynowe karczochy z patelni (carciofi al limone)


W sklepach i na bazarach pojawiły się już karczochy! Zaczynamy sezon - w tym roku będę wypróbowywać nowe przepisy - to moje wczesnojesienne karczochowe postanowienie!
Tymczasem, na początek - najprościej, najpyszniej :) Ot, taka przekąska lub przystawka prościutka.
Polecam też oczywiście, moje wcześniejsze przepisy na karczochy, to były moje toskańskie początki, ale dania wyszły naprawdę bardzo smaczne ;)


Składniki:
  • karczochy
  • młode cebulki (miałam czerwone)
  • 2 cytryny 
  • oliwa EVO
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz. 
Wykonanie:
  1. W małym ganku wstawić do gotowania osoloną wodę.
  2. Do miski wlać wodę i wcisnąć 1 cytrynę.
  3. Karczochy obierać, pokroić  wzdłuż na ósemki i gotowe wrzucać do miski z kwaśną wodą (żeby nie ściemniały). 
  4. Na patelnię wlać oliwę i wrzucić  nieobrany ząbek czosnku. Gdy się zagrzeje dodać cebulkę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażyć. Czosnek wyjąć
  5. Dodać karczochy, wlać sok z cytryny, łyżkę wody i poddusić razem pod przykryciem ok. 10 minut (aż karczochy będą miękkie). 
  6. Doprawić, posypać natką i podawać. 
Smacznego!