Kaszotto z fenkułem i rozmarynem


Wiem, że 'kaszotto" brzmi dziwnie :) To takie risotto, ale z kaszy (a farrotto z kaszy farro :)
Nie napisałam w tytule z jakiej kaszy, bo do tego dania można użyć różnych. Ja tym razem przygotowałam je z quinoa, ale równie dobrze nadaje się kasza jaglana czy bulgur. 
Danie jest bardzo ciekawe, połączenie smaków zaskakujące. Zjedliśmy wszystko i moglibyśmy zjeść nawet więcej - bo to danie z serii pyszne i zdrowe. Oczywiście dla tych, którzy lubią lekko anyżkowy fenkuła :)

Przepis inspirowany jest przepisem z książki Wegetariańska kuchnia z fantazją.
Polecam bardzo. Zarówno przepis, jak i książkę :)


Składniki dla 2 osób:
  • 1 młody fenkuł
  • mała czerwona cebula
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 pomidor
  • 1 zwykła cykoria lub kilka liści radicchio
  • szklanka kaszy (quinoa, jaglana lub bulgur)
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • bulion warzywny (ok. 1,5-2 szklanki)
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • oliwa EVO
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
  1. Fenkuły umyć, osuszyć, skroić zewnętrzną, twardą warstwę (koperek zachować). Potem przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć głąb. Pokroić na paseczki. 
  2. Cebule także pokroić na paseczki. 
  3. Rozmaryn opłukać, otrzepać i posiekać drobniutko zielone części. 
  4. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  5. Kaszę wsypać na gęste sito, opłukać i osączyć. 
  6. W garnku z grubym dnem lub w patelni rozgrzać oliwę, wrzucić fenkuł, cebulę, rozmaryn i nasiona kopru i smażyć razem 3 minut cały czas mieszając.
  7. Wsypać kaszę i smażyć 2 minuty. 
  8. Dolać bulion, pomidory, doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. 
  9. Listki cykorii lub radicchio (które też jest cykorią) opłukać, otrzepać i pokroić. Parmezan zetrzeć na tarce.
  10. Gdy kasza jest gotowa dodać cykorię i parmezan, zamieszać, przykryć i trzymać razem na gazie jeszcze 2 minuty. 
  11. Spróbować i ew. doprawić. Podawać posypane koperkiem z fenkuła i ew. dodatkowym parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz