Poniżej podaję Wam przepis na pizzę, którą robimy tutaj w piecach do pizzy.
Niektórzy z Was mieli już okazję jej spróbować, innych serdecznie zapraszamy do Toskanii :)
Z tego przepisu Asia i Tomek od lat przygotowują pizzę dla gości agroturystyk, robią ją wtedy z kilku kilogramów ciasta.
Przepis jest sprawdzony, nie może się nie udać.
Poniżej podam jeszcze kilka prostych 'zasad', zgodnie z którymi przygotowujemy tu pizzę.
A na zdjęciu - inwencja własna mojego prywatnego mistrza od pieca :) - pizza bianca, bez sosu i bez mozzarelli. Pyszna wyszła :)
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki chlebowej (tutaj kupuję mąkę typu manitoba, z pszenicy durum, ale nie wiem czy jest dostępna w Polsce. kosztuje 0,69 euro za pół kilo)
- 50g świeżych drożdży
- ok. 650 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- Do miseczki (szklanej lub ceramicznej) wlać pół szklanki wody, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Zamieszać (palcem lub drewnianą łyżeczką), przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać rozpuszczone drożdże i oliwę. Dolać wodę i zarobić ciasto. Nie ma potrzeby długiego wyrabiania, ważne aby składniki dobrze się połączyły i ciasto odchodziło od brzegów miski i od rąk. Jeśli jest zbyt klejące należy dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde - trochę wody i oliwy. Ciasto musi być sprężyste i elastyczne - na pewno to wyczujecie.
- Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
- Rozwałkować, wyłożyć na blachę (którą wstawicie do piekarnika) lub uformować minipizze i znów zostawić do wyrośnięcia.
- Do wąskiego, dość wysokiego garnka wlewam oliwę, wciskam 2-3 ząbki czosnku i gdy się zagrzeje dodaję pulpę.
- Wsypuję przyprawy: sól, pieprz, peperoncino, tymianek, oregano, bazylię.
- Mieszam, przykrywam i gotuję ok. 20 minut co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
- Zostawiam do wystygnięcia.
Polecam specjalną mozzarelę do pizzy - można są rozdrobnić w malakserze, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub pokroić nożem w drobniutką kostkę.
Nasze zasady przy robieniu pizzy w piecu:
- Ciasto zaczynamy robić najpóźniej 3 godziny przed planowanym pieczeniem.
- Najpierw zagniatamy w misce ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Potem robimy z niego kulki- osobne porcje na pizze. Układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im rosnąć jeszcze godzinkę. Wielkość porcji zależy od wielkości łopaty jaką dysponujemy (tudzież od wielkości blachy, której zamierzamy użyć, jeśli przygotowujemy pizzę w piekarniku). Można zrobić maleńkie kuleczki i przygotować minipizze. Ja przy cieście z 1 kg mąki robię ok. 12-13 kulek.
- Gdy kulki urosną rozwałkowujemy je cienko do wielkości łopaty/blachy/ czy innej pożądanej.
- Najpierw nakładamy sos pomidorowy- łyżką wazową nakładamy niewielką ilość na środek pizzy i rozprowadzamy nie dochodząc do brzegów.
- Następnie nakładamy mozzarellę.
- I dopiero teraz pozostałe składniki. W przypadku włoskiej pizzy (w przeciwieństwie do tej 'polskiej') składników nakłada się jak najmniej. Włoska pizza jest cieniutka (choć są też wersje z grubszym ciastem, my nie jesteśmy ich zwolennikami), ma się szybko upiec w wysokiej temperaturze i ma być krucha. Dlatego nie może być zbyt dużo sosu i zbyt dużo dodatków. Od razu po przygotowaniu musi być włożona do pieca (aby ciasto nie nasiąkło).
- Każdą pizzę przed włożeniem do pieca skrapiamy delikatnie oliwą.
- I ostatnia uwaga - ciasto do pizzy można oczywiście zamrozić, więc nie ma problemu, jeśli zrobi się za dużo :)
Nasze propozycje:
- Na początek zawsze foccaccia - ciasto+rozmaryn+oliwa+sól morska
- Cipolla - sos, mozzarella i cieniutkie krążki cebuli
- Quattro formaggi - sos, mozzarella, gorgonzola (dolce i piccante), parmezan (i ew. inny ser, aby było quatro :)
- Marinara - sos, plasterki czosnku, oliwa i świeże oregano
- Tonno - z tunczykiem z puszki i czarnymi oliwkami
- "Napoletana" - sos, kapary, anchois (bez mozzarelli i to jest nasza nazwa tej wersji pizzy a nie nazwa oficjalna :)
- Pizza bianca - Cipolla - tylko cebula, oliwa i sól morska z młynka
- Szpinakowa - masa z ugotowanego szpinaku+ricotta+czosnek+sól i pieprz. Można rozłożyć na sosie pomidorowym lub nie. Można posypać mozzarellą
- Zawsze mamy też: pieczarki, czarne oliwki, karczochy ze słoiczka, szynkę parmeńską i ostre salami (pizza diavola), pomidorki cherry i świeżą rukolę, którą nakładamy już po wyjęciu pizzy z pieca.
- Jeśli mam czas to przygotowuję także grillowane warzywa: cieniutko pokrojone - cukinię, bakłażana i paprykę. Nakładam je na sos z mozzarellą i dodaję jeszcze cebulkę.
- Dzieciaki (i nie tylko) na deser dostają pizzę z nutellą. Asia robi ją w ten sposób, że zapieka w piecu rozwałkowane cienko ciasto i po wyjęciu smaruje nutellą. Ja na rozwałkowane surowe ciasto nakładam nutellę (często wymieszaną z mascarpone) i zapiekam w piecu razem. Można posypać cukrem pudrem. Popularna jest tu także pizza z.. truskawkami. Truskawki zapieka się na cieście, po wyjęciu posypuje cukrem pudrem.
Pizza party
poniżej zdjęcia z imprez - wybaczcie jakość )
Piec rozgrzany, czeka na gości!
Goście nakładają sos i ser
wybrane dodatki
i do pieca