Przystawka - sałatka tuńczykowa w cukinii


Taką przystawkę robi się bardzo szybko, a wygląda efektownie i jest bardzo smaczna.
Czy w Polsce są już dostępne okrągłe cukinie? Jeśli tak - koniecznie je kupcie i spróbujcie przygotować - albo w tej wersji, na zimno, albo faszerowane i zapiekane klik
Polecam!

Składniki (ilość na oko, zależnie od potrzeb:)

  • okrągłe cukinie
  • tuńczyk z puszki (dobrej jakości, sałatkowy)
  • pomidor lub małe pomidorki cherry
  • młoda cebulka
  • sałata (dowolna, ja użyłam mieszanej z torebki o nazwie misticanza)
  • kapary (miałam z soli)
  • czarne oliwki
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Cukinie umyć, odkroić daszek, wydrążyć. Ugotować al dente na parze lub w małym garnku z niewielką ilością osolonej wody na dnie - tak, żeby sięgała do połowy cukinii). Ostudzić.
  2. W międzyczasie przygotować w miseczce sałatkę z pozostałych składników.
  3. Sałatką nadziewać cukinie i podawać w temperaturze pokojowej. 
Smacznego!



Używam tuńczyka ze słoiczka. Tym razem tuńczyk żółta płetwa w oliwie z oliwek

A to przekrój

Aby danie wyglądało jeszcze ładniej i dekoracyjniej można brzeg cukinii wykroić "w ząbki"