Pennette z karczochami i fenkułem



W tym roku przygotowywałam już karczochy na wszystkie podawane tu wcześniej na blogu przepisy. A także tartę z ricottą i karczochami (wkrótce wrzucę przepis) i bardzo smaczne penne z sosem z karczochami. Ten przepis zaczerpnęłam z książki Enciclopedia della pasta. Zmodyfikowałam go trochę (we włoskich przepisach zawsze jest sporo makaronu w stosunku do warzyw, ja dla nas dwojga daję tyle warzyw, ile w przepisie dla 6 osób i gotuję mało makaronu – tak lubimy). Robiłam już kilkakrotnie, za każdym razem bardzo nam smakowało, więc uczciwie mogę wrzucić przepis na bloga.
Sos ma zdecydowany i bogaty smak – karczochy, fenkuł, czosnek, natka pietruszki, białe wino, kapary i pomidory. Takie danie spokojnie można podać na kolację ze znajomi – jest smaczne i niebanalne. I tak bardzo włoskie… :)

Spróbujcie, bardzo Was zachęcam!
Składniki (dla 2 osób):
  • Makaron penne/pennette wg. potrzeb
  • 2 karczochy
  • 1 fenkuł
  • 1 cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • pół puszki pomidorów
  • pół szklanki białego wina
  • natka pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeżo starty parmezan do podania
Wykonanie:
  1. Fenkuła obrać z zewnętrznych liści (koperek zostawić do dekoracji), wykroić głąb i pokroić na plastry. Cebulę posiekać, pokroić natkę pietruszki, opłukać i pokroić kapary.
  2. W małym garnuszku wstawić wodę do gotowania. Posolić.
  3. Do miski wlać zimną wodę i wcisnąć sok z cytryny. Przygotować karczochy (odciąć nogę, obrać z zewnętrznych liści aż dojdziemy do takich białych i miękkich, odciąć górę liści w 2/3 wysokości, obrać dół przy obciętej nodze. Przekroić wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół i wyciąć brodę końcówką noża). Od razu każdą część pokrojonego karczocha wrzucać do miseczki z kwaśną wodą, aby nie ściemniał. Gdy wszystkie będą gotowe przełożyć łyżką cedzakową do gotującej się wody i gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić. Wodę z gotowania zostawić.
  4. Rozgrzać oliwę, wrzucić fenkuła, cebulę i natkę. Podgrzewać 5 minut mieszając, wcisnąć czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć.
  5. Dodać pomidory, wino, pokrojone kapary, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i gotować 10 minut.
  6. Dodać karczochy i gotować dalsze 10 minut. Jeśli sos robiłyby się zbyt gęsty można podlewać wodą z gotowania karczochów.
  7. W tym czasie wstawić do gotowania makaron. Odlać pół szklanki wody, odcedzić i przełożyć makaron na patelnię z warzywami.
  8. Podgrzać chwilę razem podlewając wodą z gotowania makaronu. Ew. doprawić i dodać parę kropli soku z cytryny.
  9. Posypać koperkiem z fenkuła i natką, podawać. Osobno można podać tarty parmezan.
Smacznego!