Orecchiette z brokułem, sardelą i orzeszkami piniowymi (Orecchiete con broccoli, acciughe e pinoli)


Tym razem smaki nie toskańskie, ale z południa Włoch. Orecchiette to rodzaj makaronu z Apulii (dosł. uszka). Mają inną konsystencję niż makaron z pszenicy durum, są bardziej miękkie. Znacie je? Jeśli nie uda Wam się ich kupić można w tym daniu zastąpić je np. małymi muszelkami.
Do tego rybki acciughe, orzeszki piniowe, czosnek i ser pecorino – naprawdę mocny zestaw smaków i aromatów. Nam bardzo, bardzo smakuje. Więc polecam także i Wam!
Przepis inspirowany przepisem z książki Enciclopedia di pasta, z moimi małymi zmianami 

Składniki:
  • makaron orecchiette (lub muszelki)
  • brokuł
  • garść orzeszków piniowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50g acchiughe (anchois) z oleju
  • ząbek czosnku
  • świeży tarty ser pecorino
  • oliwa
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Wstawić wodę do gotowania.
  2. Na suchej patelni zrumienić orzeszki piniowe.
  3. Pokroić cebulę w cienkie piórka, czosnek w plasterki.
  4. Brokuła pokroić na małe ‘kwiaty”, można także obrać i pokroić nogę. Wrzucic do gotującej się, osolonej wody i gotować 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przelać zimną wodą i odstawić.
  5. Do tej samej wody wrzucić makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. W tym czasie rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i smażyć mieszając ok. 5 minut, aż zmięknie, ale nie przypali się.
  7. Dodać acciughe razem z oliwą, podsmażyć mieszając, dodać czosnek i smażyć aż rybki się nie rozpadną.  
  8. Dodać brokuły, popieprzyć i smażyć razem 2 minuty mieszając. Ew. dosolić.
  9. Makaron odcedzić i dodać do brokułów z rybkami. Posypać pecorino i dobrze wymieszać.
  10. Posypać orzeszkami i podawać.
Smacznego!