Shrimp saganaki, czyli krewetki zapiekane w pomidorach z fetą (kuchnia grecka)



To danie poznaliśmy wiele lat temu podczas niezapomnianych wakacji na Krecie i od razu się w nim zakochaliśmy (podobnie jak w miejscu, gdzie je serwowano).
Po powrocie do Polski szukałam przepisu na shrimp saganaki i ten klik podpasował mi najbardziej (choć robię trochę inaczej).
Saganaki to nazwa naczynia, w którym przygotowuje się i podaje dania (nie tylko te z krewetek). Ja używam naczyń z gliny, robię pojedyncze porcje w kilku naczyniach, ale wcześniej, zanim kupiłam odpowiednie naczynia przygotowywałam w jednym naczyniu żaroodpornym. I też było ok. Choć inaczej :) 
Nie wiem, jak to możliwe, że jeszcze nie zamieściłam na blogu tego przepisu – jest to jedno z naszych ulubionych dań, przygotowuję je od kilku lat – zawsze z sukcesem.To rodzaj dania jakie najbardziej lubię przygotowywać - banalnie proste, mało składników, a przy tym efektowne i pyszne.
Jest wygodne gdy podejmujemy gości – można wszystko przygotować wcześniej, a potem tylko włożyć do piekarnika i zapiec.
Bardzo gorąco Wam polecam ten przepis!
Składniki na 4 porcje:
  • duże krewetki, bez głów, obrane i rozmrożone – po 7-8 na osobę
  • 2 czerwone cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 puszki całych pomidorów pelati
  • 100 ml czerwonego wina
  • ser feta
  • oliwa z oliwek, masło
  • sól, pieprz, cukier, suszone oregano
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  • Krewetki, posolić, popieprzyć, obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanej oliwie i odstawić.
  • W rondlu rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojone dość grubo cebule i czosnek, przesmażyć.
  • Dodać pomidory i lekko je poprzekrawać drewnianą łyżką (ale nie rozgniatać, mają pozostać w większych kawałkach). Dodać oregano i poddusić 5 minut.
  • Wlać wino, dosypać łyżeczkę cukru i dusić razem 5-7 minut.
  • Przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć krewetki, posypać grubo posiekaną natką, pokruszoną fetą i skropić oliwą.
  • Zapiekać do zrumienienia – ok. 10-15 minut w 200 stopniach.
Smacznego!