Cukinia z kaszą jęczmienną i warzywami



Można oczywiście po prostu ugotować kaszę, warzywa poddusić na patelni i podać razem na talerzu :)
Ale można też warzywa z kaszą włożyć do wydrążonych cukinii i upiec w piekarniku.
Banalnie prościutkie, ale bardzo smaczne. Idealne na zimową kolację. Użyłam tylko porów i marchewki, ale w PL dodałabym jeszcze korzeń pietruszki i/lub selera (tutaj, jak już Wam pisałam, korzenia pietruszki nie uświadczysz, znajome Włoszki nie słyszały o takim warzywie!, a selera można spotkać w większych supermarketach jako warzywo egzotyczne z Holandii :)

Nam wystarczyła jedna średnia cukinia. I sałata do tego :)
Spróbujcie!


Składniki:
  • garść kaszy jęczmiennej (lub torebka, zużyjemy w/g potrzeb :)
  • cukinia lub dwie
  • warzywa (czosnek, por/ cebula, marchewka, pietruszka, seler, i co tam Wam jeszcze pasuje... :)
  • sos pomidorowy (czosnek, krojone pomidory z puszki, oliwa, sól, pieprz, natka)
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować na sypko. 
  2. Cukinię przekroić wzdłuż na pół (nie odcinając końcówek), wydrążyć, posolić, odstawić.
  3. Poddusić sos pomidorowy (ok. 15 minut). 
  4. Na patelni z oliwą poddusić warzywa- oprócz cukinii- pokrojone w kostkę lub starte na tarce z grubymi oczkami, wlać łyżkę wody, doprawić, przykryć, dusić do miękkości. 
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. W miseczce wymieszać kaszę z warzywami (mniej więcej równe proporcje kaszy i warzyw), dodać posiekaną natkę i ew. doprawić. 
  7. Cukinie osuszyć, nafaszerować kaszą z warzywami, ułożyć w naczyniu do zapiekania. 
  8. Posypać bułką tartą, skropić oliwą i zapiekać ok. 30 minut (na początku przykryte folią aluminiową, żeby kasza się nie wysuszyła). 
  9. Podawać z sałatami i sosem pomidorowym. 
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jak dla mnie ekstra opcja na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowane warzywa :)smacznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń