Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem po florencku (Crespelle alla fiorentina)


To jedno z tradycyjnych dań kuchni toskańskiej - przepis można znaleźć w każdej książce kucharskiej dotyczącej "vera cucina toscana".
Naleśniki ze szpinakiem zapieczone pod beszamelem i "poplamione" sosem pomidorowym. To połączenie: szpinak, ricotta, beszamel i sos pomidorowy, sprawia, że danie jest delikatne w smaku, ale jednak nie mdłe. I, moim zdaniem, bardzo smaczne.
Podam Wam klasyczny przepis z toskańskich książek kucharskich (ja w mojej wersji dodaję jeszcze do nadzienia czosnek :)
Polecam!


Składniki:
  • 300g szpinaku ugotowanego, odparowanego i posiekanego
  • 200g ricotty
  • 100g mąki
  • 80g masła
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • pół litra beszamelu’
  • troszkę sosu pomidorowego (np. passata pomidorowa ugotowana z czosnkiem, solą i pieprzem)
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek, masło
  • sól, pierz
Wykonanie:
  1. Z mąki, mleka, 2 jaj, 50 g rozpuszczonego masła i soli wyrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić na co najmniej pół godziny. Usmażyć naleśniki.
  2. W miseczce wymieszać szpinak, ricottę, 2 jajka, 3 łyżki parmezanu, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. 
  3. Przygotować beszamel z masła, mąki i mleka. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
  4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Nadzienie szpinakowe zawijać w naleśniki (w rulony) i układać w naczyniu.
  5. Polać beszamelem, skropić sosem pomidorowym i posypać obficie parmezanem. 
  6. Zapiekać w 180 stopniach do zrumienienia. 
Smacznego!

ps. oczywiście naleśniki możecie zrobić wg. swojego wypraktykowanego przepisu.
Lub wg. tego naleśniki na słono :)