Toskańska zupa z porów (zuppa di porri alla toscana)


To jeden z tradycyjnych toskańskich przepisów. Zupa jest gęsta, przygotowywana na podpieczonym toskańskim chlebie (a jakże!), posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku. 
Spróbujecie?
Przepis na podstawie książki La cucina toscana Elisabetty Piazzesi
Składniki

  • 1 kg porów
  • 2 łyżki mąki
  • pół litra wywaru warzywnego
  • chleb toskański
  • parmezan
  • oliwa, sól, pieprz
  • ew. orzeszki piniowe
Wykonanie
  1. Białe części cebuli pokroić w półplasterki i dusić na małym ogniu na 6 łyżkach oliwy (należy często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły)
  2. Gdy są miękkie zdjąć z ognia, dodawać po trochu mąkę cały czas mieszając delikatnie (aby nie porobiły się grudki) aż połączy się całkowicie z porami.
  3. Dodać wywar (ciepły, ale nie bardzo gorący), posolić i gotować na małym ogniu ok. pół godziny, aż pory prawie się rozpadną.
  4. Zrumienić kromki chleba, ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, zalać zupą i posypać obficie parmezanem.
  5. Zapiekać ok. 10 minut. 
Smacznego!


W dawnych czasach przed zapieczeniem zupę posypywano również orzeszkami piniowymi – była to tradycyjna zupa letnia, podawana podczas święta Świętego Wawrzyńca (festa di San Lorenzo), które przypada 10 sierpnia.A mi jakoś bardziej pasuje na danie zimowe :)