Pstrąg pieczony z rozmarynowymi ziemniakami i sałatką z fenkuła (trota in cartoccio con patate)



Tak prościutki przepis na świeżego pstrąga - może Wam się przyda. 
Jak dodatek zrobiłam do niego aromatyczne rozmarynowe ziemniaki i sałatkę z fenkuła, która moim zdaniem bardzo pasuje do ryb, szczególnie takich jak pstrąg czy łosoś. 
Polecam, bo proste i pyszne :)

Składniki (ilość wg. potrzeb):

  1. pstrąg
  2. ziemniaki
  3. cytryna
  4. gałązki natki
  5. gałązki rozmarynu
  6. kilka ząbków czosnku czosnku
  7. oliwa, sól, pieprz
  8. Na sałatkę: fenkuł, pomarańcza, czarne oliwki

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Pstrąga sprawić, posypać w środku solą i pieprzem (lub przyprawą do ryb), włożyć do środka gałązkę rozmarynu, 2 gałązki natki, kawałki cytryny, plasterki czosnku. Ułożyć w folii aluminiowej lub w papierze do pieczenia (można go wcześniej zmoczyć pod wodą i wycisnąć – będzie łatwiej użyć), posolić, skropić oliwą, zawinąć i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (zależnie od wielkości ryby).
  4. Ziemniaki wymieszać w miseczce z oliwą, pieprzem, solą morską i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Ułożyć na naczyniu do pieczenia, dodać kilka nieobranych ząbków czosnku i wstawić do piekarnika.
  5. Przygotować sałatkę: fenkuła pokroić w cienkie paski, pomarańczę w kawałki (usuwając błonkę), oliwki w plasterki. Wymieszać, skropić oliwą, posypać solą i białym pieprzem.
  6. Pstrąga wyjąć (mi przy wyjmowaniu skóra przyczepiła się do papieru, więc od razu wyjęłam obranego :), dodać upieczone ziemniaki i podawać z sałatką i schłodzonym białym winem.

Smacznego!

pstrąg po wyjęciu z piekarnika
druga porcja

do ryby otworzyliśmy vermentino z Sardynii (aragosta, czyli langusta)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz