Tak prościutki przepis na świeżego pstrąga - może Wam się przyda.
Jak dodatek zrobiłam do niego aromatyczne rozmarynowe ziemniaki i sałatkę z fenkuła, która moim zdaniem bardzo pasuje do ryb, szczególnie takich jak pstrąg czy łosoś.
Polecam, bo proste i pyszne :)
- pstrąg
- ziemniaki
- cytryna
- gałązki natki
- gałązki rozmarynu
- kilka ząbków czosnku czosnku
- oliwa, sól, pieprz
- Na sałatkę: fenkuł, pomarańcza, czarne oliwki
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 3 minuty. Odcedzić.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Pstrąga sprawić, posypać w środku solą i pieprzem (lub przyprawą do ryb), włożyć do środka gałązkę rozmarynu, 2 gałązki natki, kawałki cytryny, plasterki czosnku. Ułożyć w folii aluminiowej lub w papierze do pieczenia (można go wcześniej zmoczyć pod wodą i wycisnąć – będzie łatwiej użyć), posolić, skropić oliwą, zawinąć i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (zależnie od wielkości ryby).
- Ziemniaki wymieszać w miseczce z oliwą, pieprzem, solą morską i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Ułożyć na naczyniu do pieczenia, dodać kilka nieobranych ząbków czosnku i wstawić do piekarnika.
- Przygotować sałatkę: fenkuła pokroić w cienkie paski, pomarańczę w kawałki (usuwając błonkę), oliwki w plasterki. Wymieszać, skropić oliwą, posypać solą i białym pieprzem.
- Pstrąga wyjąć (mi przy wyjmowaniu skóra przyczepiła się do papieru, więc od razu wyjęłam obranego :), dodać upieczone ziemniaki i podawać z sałatką i schłodzonym białym winem.
Smacznego!
pstrąg po wyjęciu z piekarnika
druga porcja
do ryby otworzyliśmy vermentino z Sardynii (aragosta, czyli langusta)