Flan z porów i ricotty


Z porów najczęściej robię zupę-krem lub tartę (z samymi porami lub z porami i ziemniakami).
Ale parę razy robiłam też flan - jako taką szybką przystawkę lub część kolacji.
Bardzo Wam polecam - jest naprawdę pyszny i łatwiutki do przygotowania.
Czerwony pieprz nadaje ciekawy smak i świetnie komponuje się z delikatnym flanem.
Spróbujcie koniecznie!

Składniki:
  • 3 nieduże pory (białe części)
  • 150 g ricotty
  • 3 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa
  • sól, gałka muszkatołowa
  • czerwony pieprz w ziarnach (suchy)
Wykonanie:
  1. Pory pokroić w plasterki i poddusić na oliwie. Odparować, tak aby pozbyć się wody, która powstaje podczas gotowania (ew. usunąć jej nadmiar na sitku). Doprawić.Wystudzić.
  2. W miseczce roztrzepać ricottę (można to zrobić mikserem), dodać jajka i parmezan. Roztrzepać dokładnie.
  3. Dodać pory, wymieszać. 
  4. Foremki naoliwić, wlać masę i piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach ok. 30-40 minut (do zrumienienia). 
  5. Wyjąć, odstawić na parę minut do przestygnięcia. Można podać w foremkach, lub wyjąć na talerzyki. Posypać czerwonym pieprzem i podawać. 
Smacznego!

Uwagi:
pieczenie w kąpieli wodnej sprawi, że flan upiecze się równomiernie, nie przypali i będzie miał idealna konsystencję. Foremki z masą należy umieścić w większym naczyniu i zalać woda do połowy wysokości foremek.