Z porów najczęściej robię zupę-krem lub tartę (z samymi porami lub z porami i ziemniakami).
Ale parę razy robiłam też flan - jako taką szybką przystawkę lub część kolacji.
Bardzo Wam polecam - jest naprawdę pyszny i łatwiutki do przygotowania.
Czerwony pieprz nadaje ciekawy smak i świetnie komponuje się z delikatnym flanem.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 3 nieduże pory (białe części)
- 150 g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki tartego parmezanu
- oliwa
- sól, gałka muszkatołowa
- czerwony pieprz w ziarnach (suchy)
- Pory pokroić w plasterki i poddusić na oliwie. Odparować, tak aby pozbyć się wody, która powstaje podczas gotowania (ew. usunąć jej nadmiar na sitku). Doprawić.Wystudzić.
- W miseczce roztrzepać ricottę (można to zrobić mikserem), dodać jajka i parmezan. Roztrzepać dokładnie.
- Dodać pory, wymieszać.
- Foremki naoliwić, wlać masę i piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach ok. 30-40 minut (do zrumienienia).
- Wyjąć, odstawić na parę minut do przestygnięcia. Można podać w foremkach, lub wyjąć na talerzyki. Posypać czerwonym pieprzem i podawać.
Uwagi:
pieczenie w kąpieli wodnej sprawi, że flan upiecze się równomiernie, nie przypali i będzie miał idealna konsystencję. Foremki z masą należy umieścić w większym naczyniu i zalać woda do połowy wysokości foremek.