Roladki ze świeżego śledzia (Involtini di aringhe)


Filety śledziowe są pyszne i tanie :) Dostępne tutaj sezonowo, więc w sezonie kupujemy je dość często. Zazwyczaj przyrządzam je najprościej - obtoczone w mące z solą i usmażone na gorącej oliwie.
Tym razem zrobiłam z nich roladki - podobne można zrobić także z innych filetów (np. sardynek). Bardzo Wam polecam - prościutkie i ciekawe danie na lekką kolację.


Składniki:
  • filety ze świeżych śledzi
  • bułka tarta
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • ew. pomidorki
  • oliwa, sól, pieprz 
  • można też dodać oliwki czy kapary jeśli lubicie
Wykonanie:
  1. Bułkę, parmezan, posiekaną natkę, wyciśnięty czosnek, oliwę, sól i pieprz wymieszać dokładnie w miseczce.
  2. Rozłożyć na opłukanych i osuszonych filetach, można ułożyć kawałki pomidorków. Zawinąć, spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Jeśli zostanie trochę nadzienia można posypać nim roladki. 
  3. Skropić oliwą i piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). 
  4. Podawać z sałatą lub z warzywami. 
Smacznego!