Filety śledziowe są pyszne i tanie :) Dostępne tutaj sezonowo, więc w sezonie kupujemy je dość często. Zazwyczaj przyrządzam je najprościej - obtoczone w mące z solą i usmażone na gorącej oliwie.
Tym razem zrobiłam z nich roladki - podobne można zrobić także z innych filetów (np. sardynek). Bardzo Wam polecam - prościutkie i ciekawe danie na lekką kolację.
Składniki:
- filety ze świeżych śledzi
- bułka tarta
- parmezan
- natka pietruszki
- czosnek
- ew. pomidorki
- oliwa, sól, pieprz
- można też dodać oliwki czy kapary jeśli lubicie
- Bułkę, parmezan, posiekaną natkę, wyciśnięty czosnek, oliwę, sól i pieprz wymieszać dokładnie w miseczce.
- Rozłożyć na opłukanych i osuszonych filetach, można ułożyć kawałki pomidorków. Zawinąć, spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Jeśli zostanie trochę nadzienia można posypać nim roladki.
- Skropić oliwą i piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).
- Podawać z sałatą lub z warzywami.