Tarta z cukinią i ricottą



To kolejna już tarta z cukinią i ricottą, ale sposób przygotowania jest inny i inny jest jej smak.
Wykonanie niezmiennie szybkie i proste. I pyszna jest!
My takie tarty jemy na kolację (kupiłam małą formę do tarty, taką wielkości standardowego dużego talerz - w sam raz dla dwóch osób).
Do tego sałata, białe wino i.. nic więcej nie trzeba!
Polecam, wypróbujcie koniecznie!
A kilka dni temu robiłam też tartę z młodymi dymkami i kozim serem... mniam...


Składniki (na standardową formę do tarty)

  • kruche ciasto (użyłam gotowego brisée)
  • 4 niewielkie cukinie
  • mała cebulka (dymka/szalotka)
  • 200g ricotty
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany kulinarnej
  • 4 łyżki tartego sera (grana, parmezan)

  • natka pietruszki
  • pół szklanki wywaru warzywnego
  • oliwa, masło
  • sól, pieprz, gałka 
Wykonanie
  1. Cukinie pokroić w cienkie plasterki. Natkę posiekać drobno z cebulą. 
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć natkę z cebulą i podsmażyć mieszając. 
  3. Dodać cukinie, mieszać ok. 2 minut. Wlać wywar, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować ok. 10 minut (aż wywar wyparuje).
  4. W miseczce roztrzepać ricottę, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać 2 łyżki sera i dwa jajka. wymieszać dokładnie. 
  5. W formie do tarty rozłożyć ciasto (brzegi niech wychodzą trochę ponad brzeg formy), ponakłuwać, wyłożyć masę ricottową.
  6. Wyłożyć cukinie. 
  7. W miseczce rozmieszać śmietanę, pozostały ser i żółtko (można ciut żółtka zostawić do posmarowania brzegów). Rozsmarować na cukiniach.
  8. Zwinąć wystające części ciasta do środka, ew. posmarować pozostałym żółtkiem. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 50 minut (musi się ładnie zrumienić). 
  9. Wyjąć i pozostawić parę minut do przestudzenia. Można podawać gorącą lub w temperaturze pokojowej. 
Smacznego!
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz