PASTA E VINO! Tagliatelle "Paglia e fieno" z młodymi warzywami




Dziś razem z Anią z bloga Kuchennymi drzwiami w ramach naszej akcji Pasta e vino! przygotowałyśmy dwukolorowe tagliatelle paglia e fieno - czyli po włosku słoma i siano – z młodymi sezonowymi warzywami i ziołami. Smaczne, lekkie, aromatyczne. Idealne na późnowiosenny obiad.
Zapraszamy!

Składniki:

  • makaron tagliatelle "paglia e fieno"
  • sezonowe młode warzywa, np. 
  • dymka
  • szparagi 
  • fenkuł
  • marchew
  • cukinia
  • groszek
  • szpinak
  • kwiaty cukinii
  • świeże zioła, np. natka i bazylia
  • oliwa, sól, zielony pieprz

Wykonanie:

  1. Przygotować warzywa, oczyścić i pokroić np. dymkę i fenkuła w paski, marchewkę i cukinie także w paski używając obieraczki. Groszek wyłuskać z łupinek. Szpinak i zioła opłukać.
  2. Wstawić makaron do gotowania (w zależności od tego czy używacie makaronu suchego czy świeżego czas gotowania będzie się różnił).  
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać dymkę, fenkuła, szparagi – smażyć mieszając 2 minuty.
  4. Dodać groszek, paski marchewki i cukinii (oraz ew. 2-3 kwiaty), podlać łyżkę wody i dusić mieszając (niezbyt długo, warzywa muszą pozostać chrupkie, też max. 2 minuty).
  5. Dodać szpinak, zioła, doprawić solą i zielonym pieprzem (z młynka), zamieszać, wyłączyć.
  6. Na talerze wyłożyć makaron, rozłożyć warzywa, polać oliwą i podawać.

Do tego dania proponujemy toskańską Vernaccię di San Gimignano - białe wino, które jako jedyne toskańskie wino białe posiada status DOCG.
Wyraźne i pełne w smaku, świeże mineralne wino podkreśli smak delikatnego makaronu z warzywami.

Smacznego!