Sałatka macedońska (po włosku po prostu macedonia) to jeden na najpopularniejszych włoskich deserów (oczywiście nie konkuruje z tiramisu i panna cottą :)
Idealny na lato, choć Włosi robią macedonię przez cały rok (u znajomych jedliśmy ją na Sylwestra!)
Przepis najprostszy - należy wymieszać ulubione sezonowe owoce
Wcisnąć cytrynę lub limonkę - dla smaku i zachowania koloru.
Można dodać trochę brązowego cukru.
Ja zawsze dodaję też listki - mięty lub melisy.
I jeszcze ciut rodzynków...
I może parę kropelek limoncello lub innego owocowego destylatu, jeśli ma być to wersja dla dorosłych :)
W sałatce na zdjęciu pomieszałam:
- truskawki
- jagody
- winogrona
- melona
- jabłko
- gruszkę
- pomarańczę
- kiwi (zielone i żółte)
- ananasa i brzoskwinię ze słoika