PASTA E VINO! Ravioli z młodą karmelizowaną marchewką i ricottą


Na koniec lata (polskiego, bo w Toskanii jeszcze trochę potrwa :) proponujemy Wam razem z Anią, do której kuchni możecie zajrzeć KUCHENNYMI DRZWIAMI, absolutnie wyjątkowe pierogi z młodą karmelizowaną marchewką i ricottą. Są naprawdę pyszne!

To kolejna odsłona naszej akcji Pasta e vino!
Zapraszam też do obejrzenia i wypróbowania wcześniejszych przepisów.
A oryginalny przepis na ravioli jest tutaj klik 


Składniki na ciasto:
  • 200g mąki pszennej 
  • 150g mąki 
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • sól
Składniki na farsz:
  • 300g ricotty - wybierzcie taką mało wilgotną lub użyjcie dobrego, miękkiego polskiego twarogu 
  • 100g tartego parmezanu 
  • 6 średnich marchewek (ok. 12 cm)
  • 2 średnie białe cebule
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól, tymianek (świeży lub suszony) 
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Na stolnice wysypać obie mąki, dodać sól, jajka i wyrobić do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji (można dodać łyżkę oliwy). Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na godzinę. (oczywiście ciasto można przygotować w malakserze).
  2. Cebule i marchewki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebule, marchewki, tymianek i sól. Podlać niewielką ilością wody (lub wywaru warzywnego) i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. 
  3. Zwiększyć ogień i odparować nadmiar płynu. 
  4. Dodać cukier i skarmelizować warzywa - podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści i oblepi warzywa. Wyłączyć, zostawić do ostudzenia. 
  5. Następnie warzywa posiekać lub zmiksować z mikserze, ale niezbyt drobno, tak, żeby nie zrobiła się papka - ja po prostu rozdrobniłam je widelcem. 
  6. Do warzyw dodać ricottę, parmezan i pieprz. Dobrze wszystko wymieszać. Odstawić. 
  7. Ciasto rozwałkować, wycinać i napełniać farszem - ja zrobiłam 'po polsku', czyli wycięłam zwykłe kółka szklanką i skleiłam półksiężyce. 
  8. Ugotować i podawać. Można polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. 
Smacznego!

Do tego dania proponujemy włoskie białe wino musujące z Piemontu, o lekko słodkawym smaku i orzeźwiającym aromacie, które doskonale współgra ze słodkawym nadzieniem pierogów.
Gancia Asti Cuvee Platinum  DOCG




Pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji, kolejny już z całości :)




4 komentarze:

  1. Pięknie!
    Wspomnienie tych pierożków jest tak pyszne, że chce mi się ich znowu.
    Wino świetne.
    Dziękuję za wspólny czas w kuchni, było jak zwykle przemiło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie!
    Wspomnienie tych pierożków jest tak pyszne, że chce mi się ich znowu.
    Wino świetne.
    Dziękuję za wspólny czas w kuchni, było jak zwykle przemiło!

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota! takiej wersji pierożków to jeszcze nie jadłam.. nawet o takich nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pierożki muszą być przepyszne :) Z polskich uwielbiam ruskie, z włoskich ravioli ze szpinakiem lub nadzieniem "caccio e peppe". Jedyne, z czego bym zrezygnowała w tym przepisie to ten cukier do karmelizowania marchewki, bo i tak marchewce słodyczy nie brakuje. Wyrazy uznania, dziewczyny - świetny przepis i inspirujące zdjęcia.
    Tanti saluti od Wiolli

    OdpowiedzUsuń